06.05.2011. / 11:45

Autor: Deutsche Welle

Opasne Dodikove provokacije

'Najveća politička kriza od kraja rata': Referendum u RS-u početak kraja BiH?

Nakon referenduma u RS-u o Sudu i Tužiteljstvu, na red bi mogle doći SIPA, Oružane snage BiH i zajednička moneta, upozoravaju analitičari, ne isključujući mogućnost građanskog sukoba u BiH.

Milorad Dodik (arhiva)Milorad Dodik (arhiva)Republika Srpska (RS) ima sedam dana da povuče odluku o referendumu, a ako to ne učini, uslijedit će konkretne mjere međunarodne zajednice, poručio je visoki predstavnik Valentin Inzko nakon jučerašnje sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je nepokolebljiv. Šta god da odluči međunarodna zajednica, ova stranka, kako se pokazalo, neće odustati od referenduma. "Inzko ne razumije da to nije odraz politike jednog broja ljudi, već konsenzus građana RS-a", kaže članica Glavnog odbora SNSD-a Dušanka Majkić.

BiH na ivici građanskog sukoba?

Opozicija u RS-u tvrdi da je referendum samo paravan iza kojeg su sakriveni krupni ekonomsko-socijalni problemi u ovom entitetu. "Međunarodna zajednica je stavljena pred svršen čin i očito je da Valentin Inzko mora povući potez", rekao je lider Demokratske partije (RS) Dragan Čavić.

Analitičari smatraju da je BiH u najozbiljnijoj političkoj krizi od završetka rata. U intervjuu za BH radio 1 direktor za Balkan Međunarodne krizne grupe (ICG) Marko Prelec iznosi obeshrabrujuće procjene. "Ako Centralna izborna komisija BiH pod zabranom Inzka ne dostavi RS-u birački spisak za referendum, moguće je da RS formira vlastitu komisiju, što bi BiH dovelo u stanje građanskog sukoba", kaže Prelec.

Prvo Sud i Tužiteljstvo, potom SIPA i Oružane snage BiH?

Republika Srpska je zaprijetila da će, ukoliko OHR poništi odluku o referendumu, svi funkcioneri iz tog entiteta napustiti zajedničke organe vlasti i državne agencije. Politički analitičar, profesor pri sarajevskom univerzitetu Salih Fočo upozorava da međunarodna zajednica mora reagirati jer bi referendum imao pogubne posljedice po cjelokupni reformski proces u BiH.

"Referendum bi otvorio put ukidanju drugih odluka koje podržavaju integraciju BiH, što bi dovelo u pitanje opstanak Oružanih snaga BiH, policijskih tijela poput Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), vanjsku politiku i zajedničku monetu", kaže prof. Salih Fočo.

Političari iz Federacije BiH nisu komentirali rok koji je vlastima RS-a ostavljen kako bi povukle odluku o raspisivanju referenduma. Konačna odluka međunarodne zajednice očekuje se nakon povratka visokog predstavnika Valentina Inzka iz New Yorka, gdje će šef OHR-a podnijeti redovan izvještaj o stanju u BiH.

Autor: Samir Huseinović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
16/6/10

nosonja, 06.05.11. 14:03

Isto kao i 1991, sve je to odobreno od Tadića.Mislite da bi Dodik smjeo i prdnuti da mu Beograd ne da zeleno svijetlo????


registracija
22/6/10

Konstantinos, 06.05.11. 14:18

I ta zlocinacka tvorevina ima obraza prkositi medunarodnoj zajednici... pomalo mi fali Mesic koji je vrlo jasno i direktno u glavu rekao da ce NATO intervenirati slucaju ako Daytona vise nema, jer ako nema njega, nema ni Dodikove politicke tvorevine zasnovane na genocidu i zlocinima. A Dodik sve radi da g apotkopa i unisti! Zalit ce Ameri sto nisu dozvolili HR i BIH vojsci da zauzme banja Luku i tako se rijesi trajnog faktora nestabilnosti u ovom djelu regije.


registracija
28/4/10

Zvonko, 06.05.11. 15:11

Sve je jasno kao dan, onima koji to mogu i žele vidjeti!

Srbi nastavljaju svoju stogodišnju ulogu destabilizatora balkanskog područja. Britanci i Amerika trebaju narod koji se lako laća oružja za svoje geopolitičke igre destabilizacije Europe.

Zaustavljanje hrvatske vojske pred Banja Lukom, zajedno sa onakovim Daytonskim sporazumom a ovakovim posljedicama, jasno ocrtava višestoljetno odobravanje velikosrpskog programa. Haški sud kao naj novija "batina" međunarodne zajednice i njegov inženjering ispiranja mozgova i pisanja događaja s ovih prostora trebao bi lupiti točku na "i" svim onim "biserima" koji i dan danas misle da su neki političari, pogotovo na hrvatskoj strani, činili u ratu loše poteze za svoj narod.

Uz svu načelnu politiku međunarodne zajednice, počev od stajališta Bandinterove komisije o nepromjenjivosti granica, sva daljnja događanja su demistificirala dobronamjernost da riješe problem "balkanske krčme".

Posipanje pepelom Petera Galbritha o grešci zbog zaustavljanja Gotovine pred Banja Lukom više je cinizam, doli spoznaja povijesne pogreške.

Međunarodna zajednica sudi nekim "nacionalistima" na ovim prostorima za politiku, a za koju je sama nametala riješenja. Jer, kako razumijeti optužbe na račun Tuđmana za podijelu Bosne, kada isti nije imao ni političke niti relane okvire da ostvari tu podijelu, a sam nacrt Daytona pisao je Galbrith, i time pokazao, onome tko hoće vidjeti, tko je zapravo dijelio tu nesretnu Bosnu.

100 godina nije bilo volje da se odluči u centrima moći kakovu Bosnu žele i dali je uopće žele. 95. godina je bila najpovoljniji povijesni trenutak za tu odluku, a propušten je. Svaki sljedeći, a bit će ih, samo će biti nanovo krvav.

Kako se uklapaju sada priče o Karađorđevu, ako ne samo kao instrument politike "mrkve i batine" u kuhinji Haškog kazališta!


registracija
26/1/08

Rampa, 06.05.11. 18:04

Srbi sami sebi kopaju jamu!!!

Samo neka se pokušaju otcjepiti, čeka ih zatvaranje koridora kod Orašja i Brčkog od HVO B.Posavine i frontalni napad danas višestruko brojnije i nadmoćnije Armije BiH!!

Neko bi morao hitno prišapnuti Dodiku da ovo više nije '92-god!!

Isto tako treba reći i Draganu Čoviću iz hercegovačkog HDZ BiH da napokon izađe Dodiku iz gu....e!!

Mogao bi Dodik dobiti vjetrove bježeći za BG pa izbaciti Čovića direktno na Sud BiH!!

Gdje je obojici inače već i poodavno mjesto....


registracija
30/4/11

ukrinahb, 06.05.11. 18:07

sve vam je badava dragi moji muslimancici, krijete se po hrvatskoj i zabilibi nam noz u ledja kao sve zlocine pocinjene u brodu u ime HVO. sada je vrijeme da se rastajemo balincadi a nadam se i iz lijepe nase da cemo va kartu u jednom smijeru poslati vijera u boga i hrvatsko srpska sloga nikada necete vise uspijeti nas hrvate posavce .hrcegovce i srbe posvadjati


registracija
30/4/11

ukrinahb, 06.05.11. 18:09

rampa .balija
zajebote je neko da cemo vise skupa i nikada nije u posavini postojela neka armija bh , idiote


registracija
28/4/10

Zvonko, 06.05.11. 18:45

Politika dvaju HDZ-ova je jedino moguća u ovom trenutku. Dok međunarodna zajednica svojim potezima, samo ide na ruku Bošnjacima, a poodavno je izašla Srbima, Hrvatska politika mora tražiti neko solomomsko riješenje. Svakodnevno suočeni sa izjavama političke nomenklature da je jedino moguća jedinstvena BiH, a isto tako, svakodnevno suočeni sa nizom političkih riješenja koja idu u suprotnom, kojima se razbija-i iz vana i iz nutra, Hrvati imaju obvezu prema svom narodu štiti svoje pozicije itime stvarati pretpostavke za razne opcije riješenja.

Republika Srpska je utjelovljenje i priznanje velikosrpskih težnji. Čišćenje Sarajeva i Federacije od nebošnjaka je opomena i Hrvatima o neučinkovitosti svoje participacije u smirivanju fundamentalizma kao nekom novom obliku tampona. Srbi imaju RS a Bošnjaci čine sve da izguraju i ono malo Hrvata iz Federacije. Lagumđija je silovanjem Daytona pokazao da postoje snage u međ. zajednici koje žele razbiti BiH. Ako je preduvijet za Dayton 1 bilo ukidanje Herceg-Bosne, onda bi trebalo za Dayton 2 biti osnivanje iste.

Deklarativno zastupati ideju jedinstvene ali građanske BiH, politika tjeranja Hrvata iz BiH s pogleda na Zagreb na pogled prema Sarajevu, a formiranje vlade bez utjecaja većine biračkog tijela Hrvata je program lagane nasilne političke asimilacije.

Dugoročno gledano, Bošnjaci i Hrvati će morati sklopiti savez a protu Srba. Sadašnje riješenje je pragmatično ali više ide naruku Banja Luci. Sarajevo se opet osovilo na noge, pa glumata repliku 93. i slavne akcije spusta duž Neretve.

Zašto su tako nezahvalni, kad je i pticama na grani jasno, da ih ne bi bilo ni u pepelu da nije bilo politike Tuđmana. Malo su se osokolili pa se sad igraju velikih povijesnih ličnosti. Bošnjaci samo potvrđuju da im je teško vjerovati. O Srbima su oni sami sve već ispričali!

Hože li sutra Čović i Ljubić od kakove Pusićke ili Mesića dobiti epitet "secesionara" a Lagumđija "nickname" Kemala Ataturka!

Neki dan u Karađorđevu su bili svi, osim Hrvata! Tko može ostati još tako naivan i ne braniti jedino moguću opciju, a to je "pragmatičnost" prema prilikama u BiH!


registracija
7/1/11

djani, 06.05.11. 22:02

srpska posla,nemaju pametnijeg posla nego otimati tuđe,prave poturice šiljatih glava


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika