08.05.2011. / 17:45

Autor: Nacional.hr

RS pisala UN-u: 'Inzko poništava Ustav BiH zbog SDP BiH'

Navodi se kako "visoki predstavnik napada nezavisnost sudstva" te se izražava proitvljenje poništavanju odluke Centralne izborne komisije. To poništenje opisuju kao "teško kršenje prava što ozbiljno destabilizira BiH"

Valentin InzkoValentin InzkoVlada Republike Srpske sredinom tjedna uputila je pismo Vijeću sigurnosti UN-a u kojem je izrazila protivljenje ranijim izvještajima visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

Kako javlja Depo.ba, u dokumentu objavljenom na web stranicama Vlade Republike Srpske, navodi se kako je referendum vitalni instrument demokracije. Također, navodi se kako "visoki predstavnik napada nezavisnost sudstva" te se izražava proitvljenje poništavanju odluke Centralne izborne komisije. To poništenje opisuju kao "teško kršenje prava što ozbiljno destabilizira BiH".

Među ostalim, Vlada RS tvrdi kako "osporavanje postupaka visokog predstavnika i traženje mišljenja građana Republike Srpske nije kršenje Daytonskog sporazuma, već sredstvo provođenja demokracije i zakonom zaštićenih prava".

U dokumentu se napada Inzko riječima kako je "povukao poez kojim je uspostavio novu vlast u Federaciji nezakonitim i ustavnim procedurama".

"Bez obzira na nezakonit i neustavan postupak visokog predstavnika, Vlada RS je obvezna poštovati zakone i ustav BiH i entiteta čak i kada visoki predstavnik to ne čini. Vlada RS, stoga, ne može priznati novu Vladu Federacije kao vladu koja ima autoritet djelovati u ime Federacije", stoji u pismu odaslanom u UN.

No, najoštrija optužba usmjerena je prema Bošnjacima. Naime, Vlada RS napisala je kako je "visoki predstavnik spreman poništiti Ustav i zakone BiH radi zadovoljavanja najmoćnijih bošnjačkih stranaka, odnosno SDP BiH". Dodaju kako SDP-ov dugogodišnjih program planira da se "moć centralizira u bošnjačkim strankama i tako marginaliziraju ostali konstitutivni narodi u BiH, Srbi i Hrvati".

Vezane vijesti

Dodik ne želi Jovanovića u novoj vladi Srbije

Dodik ne želi Jovanovića u novoj vladi Srbije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u subotu je izjavio kako je protiv toga da Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića uđe u… Više

Komentari

registracija
15/3/08

Sandzo, 08.05.11. 18:22

tako to biva kad kurba evropaaminuje na genocidu i ratnom zlocinu osnovanu r. shumsku. ali, tace Bog, srbofasisti ce izgubiti, kao sto su to trebali u sept. 95, kad su HV i ARBiH bile u tome sprijecene, od iste te drolje stare, evrope. da je fer, kao sto nije, lopinas dodikbi slavio svetog bila klintona, jer da ne bi njega, ne bi bilo ni genocidne tvorevine=r.shumske.


registracija
23/8/09

xaron, 08.05.11. 20:09

Louis Arbour ( Kanadska pravnica, sef medjunarodne pravne komisije ) je poslala pismo na sve relevantne adrese u kojima upozorava na nezakonito ponasanje Inzko-a u pogledu ponistavanje odluke izborne komisije o formiranju vlade FBH. Inzko se pokazao kao jako pristrasan igrac u BH , a sve po instrukcijama USA.


registracija
30/4/11

ukrinahb, 08.05.11. 22:22

sandozo -balijo
kava armija bh - mudjahedinska skupina i ubojice hrvata na stotine u bugojnu , garbovcu , doljani , turicjn itd. gotovo je balincadi herceg-bosna- bilo kuda dodo svuda


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 09.05.11. 02:57

ukrinahb,

ne sramoti naziv rijeke Ukrine kojom se koristis u svom nicku, majmune majmunski...103 brigada Hvratskog vijeca obrane "Derventski vitezovi", kojoj sam i sam pripadao, od prvog do zadnjeg dana se stavila pod komandu Armije BiH, a u njoj su se skupa rame uz rame borili Hrvati katolici, ali i pravoslavci, kao i Bosnjaci muslimani, koji su u pojedinim momentima bili cak u vecini. Zato ne napadaj bez razloga covjeka koji pise istinu i ne vrijedjaj pogrdnim nazivom ni jedan narod u Bosni...


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 09.05.11. 03:26

xaron,

u istu bubanj dobujes, kad god se javis ovdje, kao da si glavom i bradom, "linafo" nepravdom pogodjeni Dragan Covic, koji hrvatski narod u Bosni, svojom licnointeresdnom politikom, dovede na prosjacki stap...


registracija
27/8/10

ciglanailovac, 09.05.11. 07:07

treba Bosnu podjeliti,isto kao i Jugoslaviju,neka svako Bosansko pleme ima svoju drzvavu i kraj,sta ste se toliko "zabrinuli"zbog podjele,"budali ne stici,pametnom ne ostavljaj".


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika