09.05.2011. / 17:21

Autor: Hina

Peres: Abas i dalje partner za mir

Izraelski predsjednik Shimon Peres rekao je u ponedjeljak da je palestinski predsjednik Mahmud Abas "apsolutno" i dalje partner za mir unatoč sporazumu o pomirbi između njegova Fataha i islamističkog Hamasa potpisanog prošli tjedan u Kairu.

Shimon Peres (Reuters)Shimon Peres (Reuters)Izraelski predsjednik Shimon Peres rekao je u ponedjeljak da je palestinski predsjednik Mahmud Abas "apsolutno" i dalje partner za mir unatoč sporazumu o pomirbi između njegova Fataha i islamističkog Hamasa potpisanog prošli tjedan u Kairu.

"Kritizirao sam Abasa (zbog tog sporazuma), ali to ne znači da ne moram razgovarati s njime. Ne namjeravam okrenuti leđa Palestincima koji žele mir, čak i ako ih kritiziram", rekao je Peres za Jerusalem Post uoči obilježavanja 63. godišnjice Države Izraela.

Po Peresu, Abas je "apsolutno" i dalje partner "jer se protivi nasilju i želi mir."

Ponovio je da podržava uspostavu palestinske države pod uvjetom da Palestinci "priznaju izraelske sigurnosne potrebe".

Kritizirao je ipak plan Mahmuda Abasa da u rujnu u UN-u zatraži priznanje palestinske države.

"Izlazak pred UN samo s deklaracijom neovisnosti, ne odgovarajući na zabrinutosti Izraela u pogledu njegove sigurnosti, značit će nastavak sukoba, a ne njegov kraj", rekao je.

Izraelski ministar obrane Ehud Barak rekao je za vojni radio da bi Izrael trebao "postaviti stroge uvjete Hamasu, palestinskoj vladi i palestinskim vlastima".

"Sporazum o pomirbi može biti pozitivan ako palestinska vlada koja bude formirana prihvati uvjete Kvarteta za Bliski istok (SAD, EU, Rusija, UN) priznajući Izrael, sporazume sklopljene u prošlosti i intervenirajući protiv nasilja", rekao je.

"Prihvati li Hamas ta načela i slijedom toga djeluje, on više neće biti ista organizacija. Mislim da se to neće dogoditi, ali te uvjete treba postaviti", dodao je.

Hamas je do sada odbijao priznati Izrael.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika