09.05.2011. / 18:55

Autor: Hina , Nacional.hr

Ceca Ražnatović dobila godinu dana kućnog pritvora

Sporazum, kako izvještavaju mediji u Beogradu, predviđa i da njih dvije solidarno trebaju u tri rate platiti milijun i pol eura državi, dok će Svetlani Ražnatović biti uračunata četiri mjeseca koje je provela u pritvoru 2003. te će tako u kućnom pritvoru provesti osam mjeseci

Beogradski viši sud prihvatio je u ponedjeljak nagodbu najpopularnije srbijanske pjevačice i udovice nekadašnjeg vođe Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana, Svetlane Cece Ražnatović s višim tužiteljstvom u Beogradu, po kojoj ona priznaje krivnju po optužbi za zloupotrebu službenog položaja i nezakonito posjedovanje oružja.

Sporazumom, postignutim sredinom travnja, predviđeno je da Ražnatović (38) provede u kućnom pritvoru godinu dana, a njime je također obuhvaćena njezina sestra Lidija Ocokoljić koja se nagodila o priznanju da je pomagala sestri, u zamjenu za šest mjeseci kućnog pritvora.

Sporazum, kako izvještavaju mediji u Beogradu, predviđa i da njih dvije solidarno trebaju u tri rate platiti milijun i pol eura državi, dok će Svetlani Ražnatović biti uračunata četiri mjeseca koje je provela u pritvoru 2003. te će tako u kućnom pritvoru provesti osam mjeseci.

Sud je, navodi se, u obrazloženju odluke među "posebno olakotnim okolnostima" naveo kako sestre nisu osuđivane niti sklone činjenju kaznenih djela, da je Ražnatović samohrana majka dvoje djece, a njezina sestra također majka i ima obitelj, kao i da se nogometni klub "Obilić" nije želio suditi sa njima.

Optužnicom s kraja ožujka Ražnatović se tereti za nezakonite prodaje nogometaša nogometnog kluba "Obilić", čija je predsjednica, i nedopušteno posjedovanje 11 pištolja. Ražnatović i njezinu sestru tereti se za zloupotrebu službenog položaja u produljenom trajanju i na teret im se stavlja da su time prilikom prodaje više igrača "Obilića" stekle 4,1 milijuna njemačkih maraka i 3,48 milijuna dolara.

Sporazum ne obuhvaća također optužene Dragišu Binića i Jovana Dimitrijevića koji se terete za umiješanost u nezakonitu prodaju nogometaša Milana Obradovića moskovskom klubu "Lokomotiva" za tri milijuna dolara, od čega, kako se ističe, ništa nije uplaćeno na račun kluba. Sumnja se da su oni to radili po nalozima Svetlane Ražnatović te da su kao odgovorne osobe u klubu zaključili ugovor o prodaji Obradovića 2. srpnja 2001. u Moskvi s predstavnicima moskovskog kluba. Milijun dolara je, kako se sumnja, uplaćeno na račun privatnog poduzeća u Bijeljini, a zatim je novac predan vlasnici kluba na ruke, dok je ostatak išao preko više privatnih računa u Belgiji, Latviji, Španjolskoj, Švicarskoj i u SAD-u.

Istraga protiv Svetlane Ražnatović pokrenuta je travnja 2003. zbog nedopuštenog držanja oružja, nakon što je bila uhićena u akciji "Sablja", provedenoj tijekom izvanrednog stanja nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Tužiteljstvo je zatim, zbog sumnji u nelegalno obavljene prodaje nogometaša, više puta zahtijevalo proširenje i dopune istrage.

Prva osuda na kućni pritvor, koja predviđa da osuđenik mora nositi narukvicu s odašiljačem za elektronički nadzor, počela se u Srbiji provoditi početkom siječnja.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika