11.05.2011. / 15:17

Autor: Hina

Erekat: Brisanje Palestinaca "ratni zločin"

Izraelska odluka o ukidanju boravišne dozvole za 140.000 Palestinaca sa Zapadne obale, ratni je zločin i pokušaj Izraela da promijeni demografski sastav tog područja, napisao je palestinski dužnosnik Saeb Erekat o izvješću koje je ranije u srijedu objavio izraelski dnevnik Haaretz.

Saeb ErekatSaeb ErekatIzraelska odluka o ukidanju boravišne dozvole za 140.000 Palestinaca sa Zapadne obale, ratni je zločin i pokušaj Izraela da promijeni demografski sastav tog područja, napisao je palestinski dužnosnik Saeb Erekat o izvješću koje je ranije u srijedu objavio izraelski dnevnik Haaretz.

Pozivajući se na izraelske spise list je objavio da je Izrael tajnim postupkom od 1967. do 1994. poništavao boravišno pravo Palestincima na Zapadnoj obali koji se iz inozemstva ne bi vratili u propisanom roku.

"Takva politika ne samo da bi se trebala smatrati ratnim zločinom prema međunarodnom pravu; ona ima i humanitarnu dimenziju: govorimo o ljudima koji su napustili Palestinu radi studija ili privremenog posla no nisu se mogli vratiti i nastaviti život u domovini s obiteljima", napisao je Erekat u izjavi Haaretzu.

Izvješće potkrepljuje palestinske tvrdnje da Izrael provodi "sustavnu politiku raseljavanja kako bi dobio zemlju za gradnju naselja i promijenio demografski sastav okupiranih palestinskih područja", dodao je.

Od početka okupacije Zapadne obale nakon rata 1967., do primjene Sporazuma o palestinskoj samoupravi 1994., Palestinci koji su putovali u inozemstvo preko Jordana morali su osobnu iskaznicu položiti na pograničnom prijelazu Most Allenby. U zamjenu su dobivali propusnicu za prijelaz granice valjanu tri godine koju su mogli triput obnoviti. Ako se ne bi vratili u propisanom roku prestali bi biti stanovnici Zapadne obale, otkrio je Haaretz na temelju dokumenata ministarstva pravosuđa.

"Izrael krši Opću deklaraciju o ljudskim pravima", a prema njoj "svatko ima pravo napustiti bilo koju zemlju, uključujući i vlastitu, te se vratiti u svoju zemlju", ocijenio je Erekat.

Pozvao je sve države koje još nisu priznale palestinsku državu u njezinim granicama iz 1967. da to učine te istaknuo da se palestinsko pravo na samoodređenje mora temeljiti na pregovorima i pravu palestinskih obitelji da žive u svojoj domovini.

Haaretz je napisao da Izrael sada sličan postupak primjenjuje na stanovnike istočnog Jeruzalema. Palestinci iz tog dijela grada koji su Izraelci okupirali i pripojili imaju izraelsku osobnu iskaznicu, no gube pravo na povratak ako borave u inozemstvu više od sedam godina.

Nepoznat broj Palestianca iz Pojasa Gaze izgubio je također pravo na boravište, no statistike o njima su tajne, piše list.

Centar za obranu prava pojedinaca, izraelska udruga koja je zatražila objavu dokumenata ministarstva pravosuđa u ime zakona o pravu na pristup informacijama, ocijenio je u objavljenom priopćenju da "država Izrael mora ispraviti štetu nanesenu Palestincima i obnoviti im boravišnu dozvolu".

"Znali smo za postojanje tog postupka, no nismo znali koliko je to rašireno, jer tada se to odnosilo na 14 posto stanovništva Zapadne obale", rekao je Ido Blum iz te udruge i ocijenio da je danas "broj Palestinaca koji žive u egzilu mnogo veći od navedenih 140.000".

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika