12.05.2011. / 10:30

Autor: Hina , Nacional.hr

Inzko u SAD-u: Dodik je ozbiljna 'prijetnja' Daytonu, moguća je njegova smjena!

Inzko, koji od ponedjeljka boravi u SAD-u, sastao se sa Steinbergom tijekom dana u Washingtonu te ga je izvijestio kako je BiH "suočena s najozbiljnijim prijetnjama Daytonskom sporazumu otkako je on potpisan 1995. godine

Milorad Dodik (Reuters)Milorad Dodik (Reuters)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko najavio je kako bi predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik mogao biti smijenjen zbog njegova ponašanja kojim dovodi u pitanje provedbu Daytonskog sporazuma.

"Potpora međunarodne zajednice koju imam mogla bi uključiti i smjenu Dodika", izjavio je Inzko kako ga u četvrtak citira sarajevski "Dnevni avaz".

Inzko je ovo izjavio iz Washingtona gdje se u srijedu sastao sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom kojeg je izvijestio ga o opasnom pogoršanju stanja u BiH zbog odluke vlasti RS da raspišu referendum kojim bi doveli u pitanje opstanak Suda i Tužiteljstva BiH.

Inzko je istaknuo kako je u ovom trenutku cilj međunarodne zajednice prije svega osigurati povlačenje ili poništavanje odluke o referendumu.

"No uvijek su sve opcije moguće, uključujući i smjene", upozorio je Inzko itičući kako vlasti RS ne smiju sumnjati u odlučnost međunarodne zajednice da djeluje u BiH.

"Za ove dvije godine koliko sam visoki predstavnik imam najjaču moguću potporu međunarodne zajednice", kazao je Inzko potvrdivši kako će sam poništiti odluku o referendumu ne učine li to vlasti RS.

Dodao je kako se na odgovor iz Banje Luke može čekati još "dan, dva ili koji dan više no daljnjih odgoda neće biti".

Najozbiljnije prijetnje Daytonu

Inzko je u srijedu zamjeniku američke državne tajnice Steinbergu prenio ocjenu da je stanje u BiH trenutačno najteže od 1995. godine te je pozvao na "odlučno i jedinstveno" reagiranje međunarodne zajednice, objavio je Inzkov sarajevski ured (OHR).

Inzko, koji od ponedjeljka boravi u SAD-u, sastao se sa Steinbergom tijekom dana u Washingtonu te ga je izvijestio kako je BiH "suočena s najozbiljnijim prijetnjama Daytonskom sporazumu otkako je on potpisan 1995. godine".

Inzko je podsjetio Steinberga kako su proteklih godina suverenitet, teritorijalni integritet i funkcionalnost BiH neprekidno bili predmetom sve većeg osporavanja, da je proces euroatlantskih integracija zaustavljen te da već sedam mjeseci država BiH nema novu vlast.

Uz sve to, istaknuo je Inzko, parlament entiteta Republika Srpska donio je odluku o provedbi referenduma "usmjerenog protiv državnih pravosudnih tijela i ovlasti visokog predstavnika koje je dobio od Ujedinjenih naroda".

Ovaj postupak, ocijenio je austrijski diplomat, prijetnja je samim temeljima na kojima leži mir u BiH u proteklih petnaest godina.

Odgovor mora biti odlučan

"Odgovor međunarodne zajednice na ove aktivnosti mora biti odlučan i jedinstven", zahtjev je kojega je Inzko prenio Steinbergu.

Dodao je kako političarima u RS mora postati jasno da je podrivanje Daytona "opasna politička avantura" te da je cijela situacija ujedno i ozbiljna kušnja Službi za vanjske poslove Europske unije.

Inzko je zaključio i to kako je jasno da u BiH nisu stvoreni uvjeti da ta zemlja djeluje bez potpore međunarodne zajednice te jake uloge OHR-a ali i vojnih snaga EU (EUFOR). Dodao je kako je to ključno za stabilnost BiH ali i cijele regije.

Vezane vijesti

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko usprotivio se u ponedjeljak planiranom nastavku gradnje pravoslavne… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 12.05.11. 10:31

Čik smeni me ako možeš!


registracija
30/9/09

davor12345, 12.05.11. 10:32

Republika srpska ima šljiva i kumpira, što je od strateškog značenja za međunarodnu zajednicu!


registracija
28/4/10

Zvonko, 12.05.11. 12:16

Dodik je pročitana knjiga. Velikosrbin ide svojim putem. Uz podršku Tadića i majčice Rusije te vječno suzdržane Kine traži zaokruživanje srpskih zemalja. Politika "svi Srbi u jednoj državi"!

No, Inzko je mutivodaš. Brani Dayton u sukobu sa Dodikom, no, kada je Lagumđija rušio Dayton onda je suspendirao odluku SIPA-e. Licemjerje međunarodne zajednice.

Amerika tamani muslimane po cijelom svijetu a kusura se na Kosovu i u Bosni i Hercegovini. Bondsteel vojna baza ide Turcima a Federacija Bošnjacima! Kosovari sretni, Beograd gunđa, Mostar saziva utopističku zanju slamku spasa u vidu Hrvatskog narodnog sabora a predsjednik Gul i ministar Erdogan sa Lagumđijom trljaju ruke! Koga briga za Gadafija i libijsku naftu te Osamu i polja maka u Afganistanu!

Nama nitko ne drži ljestve pa ajmo svi Hrvati iz Bosne, ili asimilacija ili dijaspora. BH Hrvati nisu dijaspora. Koje ćeš sutra politike, predsjedniče Josipoviću, osuditi za novi egzodus Hrvata iz BiH? Sada ste ti i Kosorica dužni po ustavu i kao jamci Daytona, sudjelovati u tim novim politikama!

Kao što se Hrvate nije pitalo jučer, tako ih se ne pita ni danas. Bitno je da su se Tuđman i Milošević o svemu ovome, dogovorili još davne 1991. u veljači. Jel tako Mesiću?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika