15.05.2012. / 11:57

Autor: Hina

Inzko upozorava UN

Opasnost od Dodika, kontrole policije i trećeg entiteta

Lokalni mediji u BiH su u utorak kada Inzko u New Yorku i službeno podnosi ovo izvješće prenijeli kako visoki predstavnik cijeni da u zemlji "i dalje postoji dinamika nacionalističke politike i spremnost nekih za osporavanje mirovnog (Daytonskog) sporazuma, posebice suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH"

Milorad Dodik (arhiva)Milorad Dodik (arhiva)U Bosni i Hercegovini zabilježen je određeni napredak u proteklim mjesecima no stanje u toj zemlji i dalje je složeno i nisu ispunjene pretpostavke za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR), stoji u redovitom šestomjesečnom izvješću visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka pripremljenom za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Lokalni mediji u BiH su u utorak kada Inzko u New Yorku i službeno podnosi ovo izvješće prenijeli kako visoki predstavnik cijeni da u zemlji "i dalje postoji dinamika nacionalističke politike i spremnost nekih za osporavanje mirovnog (Daytonskog) sporazuma, posebice suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH".

Inzko pri tom izrijekom upozorava na političare iz Republike Srpske s posebice na entitetskog predsjednika Milorada Dodika koji BiH redovito naziva "državnom zajednicom a RS državom jednog konstitutivnog naroda".

"Visoki dužnosnici RS javno su priznavali namjernu opstrukciju daytonskih institucija, upozoravali da RS nikada neće odustati od toga da se o svemu izjašnjava na referendumu i da će RS odlučivati ima li ili nema BiH", stoji u Inzkovu izvješću.

Visoki predstavnik podsjeća i na konkretne postupke iz RS koji ugrožavaju stabilnost BiH poput nastojanja da se ukinu državni sud i tužiteljstvo, da se umanje ovlasti Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) te na nedavni pokušaj da RS mimo države sama plaća dio dospjelih inozemnih dugova što je protuustavno i protuzakonito.

Inzko ističe kako i stanje u Federaciji BiH daje razloga za zabrinutost. Naveo je kako i dalje postoje nakane kod hrvatskih političara da se pokuša uspostaviti treći entitet.

Podsjetio je i na probleme vezane uz najavu provedbe lokalnih izbora odnosno njihovo organiziranje u Mostaru gdje nije riješen problem izbornih jedinica i u Srebrenici gdje je sada sporno tko sve tamo može glasovati.

Aktualnu vlast u Federaciji BiH, točnije Socijaldemokratsku parziju (SDP), Inzko je optužio za pokušaj uspostave političke kontrole nad radom policije.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 15.05.12. 15:56

Koja novost!!!!!!!!!!!!!!!
Pa on je problem kao i tzv krajina ,ali dajte signal da ih gazimo više.............


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 15.05.12. 16:55

Bravo Hazu!


registracija
21/4/11

spBN, 15.05.12. 17:31

@Hazu,
Ti ces u nesto ugaziti to je sigurno.Ali prvo moras primit socijalu u SunDijeegu.


registracija
9/2/12

bobance, 15.05.12. 17:56

Hazu je smrdljivi Siptar.


registracija
23/8/09

xaron, 15.05.12. 19:03

Dodik i nije bas neki demokrata, ali alternativa ( SDS ) je mnogo gora. Slično je i u državama EU, jednostavno nema za koga da glasas i ne zna se ko je gori.


registracija
19/1/12

samirst34, 15.05.12. 20:03

probleme riješiti onim redom kako su i navedeni


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 15.05.12. 20:22

OLUJA2 čeka na zapovjed,u slučaju da ŠUMSKA pokuša secesiju.


registracija
22/4/12

nesolipamet, 15.05.12. 20:23

Duduk priča priču onim siromacima koji vole slušati ........................pokušali Duduk bilo šta,u tom slučaju nećemo stati pred BL,već ići do Drine.


registracija
9/2/12

bobance, 15.05.12. 20:32

Vlaisavljevic Do Ovcare = I ne moze dalje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika