13.05.2011. / 13:29

Autor: Deutsche Welle

'Radikalni zaokret politike Beograda prema Kosovu'

Iako je dočekan protestima dijela opozicije uz prateće novinske komentare prema kojima nije pravi trenutak za posjetu, boravak šefa srpskog pregovaračkog tima u Prištini kosovski analitičari uglavnom ocjenjuju kao pozitivan korak u dijalogu između Kosova i Srbije

Posjeta srpskog diplomata izazvala je prosvjede u Prištini (Reuters)Posjeta srpskog diplomata izazvala je prosvjede u Prištini (Reuters)Odluku šefa pregovaračkog tima Srbije Borislava Stefanovića da posjeti Kosovo, profesor na Fakultetu političkih nauka u Prištini Nedžmedin Spahiu vidi kao potez koji je Beogradu donio prednost u dijalogu s Kosovom: „Odluka da Stefanović dođe u Prištinu je bila mudra odluka Stefanovića i beogradske Vlade, dok Priština i kosovsko društvo u cjelini nisu mogli da se najbolje snađu u toj situaciji."

Kosovo treba ostvariti svoju agendu

Spahiu ističe da je posjeta Stefanovića korak naprijed u dijalogu, ali i da Vladi u Prištini nedostaje iskustvo u vođenju diplomacije. „Svakako da je to događaj koji predstavlja korak naprijed u dijalogu. Mislim da se prištinska delegacija treba konsolidirati, treba znati što hoće i pametnije se i 'diplomatskije' ponašati i pritom ostvariti svoju agendu za koju ne znamo ni da li trenutno postoji", kaže profesor Spahiu.

Imajući u vidu da se u Bruxellesu već vode razgovori između Kosova i Srbije, nema razloga da se ne vode i u Prištini i Beogradu, dodaje Spahiu. On kaže da bio korak naprijed uzvratna posjeta šefice kosovskog pregovaračkog tima Edite Tahiri Beogradu.

Radikalni zaokret politike Beograda prema Kosovu

I Ramadan Iljazi, izvršni direktor nevladine organizacije za slobodu govora „Folj" smatra da je Stefanovićeva posjeta važna za dijalog koji u Briselu, pod okriljem Evropske unije, već vode Priština i Beograd. Iljazi ocjenjuje da posjeta šefa beogradskog pregovaračkog tima Kosovu ruši mnoge postojeće barijere i predstavlja radikalni zaokret politike Beograda prema Kosovu.

„Ne smijemo zaboraviti da se gospodin Stefanović sastao sa zamjenikom premijera, da se sastao s kosovskim službenicima unutar zgrada državnih institucija, i to je jako pozitivan korak. To je radikalna promjena stava koji je Srbija imala prema Kosovu", smatra Iljazi.

On se nada da ta posjeta neće biti samo u reklamne svrhe, već da će biti popraćena i konkretnim radnjama u promjeni retorike Vlade Srbije prema sudjelovanje srpske zajednice u političkom i društvenom životu na Kosovu.

„Posjeta gospodina Stefanovića je bila specifična pošto Srbija nije priznala Kosovo i predstavljala je izazov za obje strane", naglašava Iljazi. On ovu posjetu vidi i kao pripremu naroda obje zemlje za sastanak na višem nivou, možda premijera ili predsjednika Kosova i Srbije.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 13.05.11. 14:29

a da nisu dobili srpsku prešutno pa se umirili za kosovo,zlo je to iz tog naroda na svakom koraku


registracija
22/6/10

Konstantinos, 13.05.11. 16:01

Nisam siguran da ce Srbi pozvati u "sluzbeni" posjet predsjednicu kosovske delegacije jer im to sada nikako ne odgovara zbog nacionalisticke desnice koja ce napraviti gori pogrom u Bg, nego onda kad su palili i razbijali strane ambasade ukljucujuci i nasu 2009. Ovo im je samo kulisa i dodvoravanje da se priblize sto prije kandidaturi EU, jer misle ako prije ucu u nju da ce moci stopirati Kosovo prema EU integraciji. Samo su se malo preracunali u svojim namjerama.


registracija
20/8/10

McCoy, 14.05.11. 22:30

Problem je što Kosovska delegacija zeli posetu sa drzavnickim pocastima a to se nece tako skoro desiti. Koliko je Kosovska strana nespremna za razgoovre pokazuje i podatak da ih je na prvu rundu prisilila USA a na prihvatanje posete B. Stefanovića pristali su nakon pritiska iz EU. Ako već komentarišete onda se malo obavestite a ne iznosite poluistine i lična mambo-džambo predviđanja. Vi Konstantinos govorite kao da ste lično u kabinetu predsednika Tadića. Uostalom, u politici je sve stvar interesa, mislite da Kosovo ne bi pokušalo blokadu prijema Srbije u EU? Na žalost, Vaš komentar je pun zlobe a bez pravih činjenica. Ovog iznad Vas ne bih ni da komentarišem, njegova mentalna bolest je odavno dokazana...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika