15.05.2011. / 10:18

Autor: Hina , Nacional.hr

U ponedjeljak Gotovini i Markaču istječe rok za najave žalbi

Timu generala Gotovine priključit će se švicarski odvjetnik Guenael Mettraux, koji je na ICTY-ju dosad uspješno branio generala Armije BiH Sefera Halilovića i makedonskog ministra unutarnjih poslova Ljubu Boškoskoga.

Obrane dvojice hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, nepravomoćno osuđenih pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, u ponedjeljak će predati najave žalbi na prvostupanjsku presudu dok haaško tužiteljstvo do petka još nije željelo otkriti hoće li se žaliti.

U ponedjeljak po pravilima ICTY-ja istječe posljednji rok za podnošenje najave žalbe na presudu kojom su 15. travnja general Ante Gotovina i Mladen Markač proglašeni krivima i osuđeni na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj, dok je general Ivan Čermak oslobođen svake odgovornosti i pušten na slobodu.

Odvjetnici generala Gotovine i Markača Luka Mišetić i Goran Mikuličić najavili su kako će žalbe podnijeti u ponedjeljak dok se u uredu haaškoga tužiteljstva u petak nije moglo doznati hoće li se i ono žaliti jer je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz bio na službenom putu. Tužitelji su u završnim riječima prošle godine tražili da se Gotovinu osudi na 27, Markača na 23 i Čermaka na 17 godina zatvora.

Obrane generala Gotovine i Markača nisu željele otkriti žalbene osnove koje će biti navedene u najavama žalbi, no otkrili su da će njihovi odvjetnički timovi biti ojačani.

Timu generala Gotovine priključit će se švicarski odvjetnik Guenael Mettraux, koji je na ICTY-ju dosad uspješno branio generala Armije BiH Sefera Halilovića i makedonskog ministra unutarnjih poslova Ljubu Boškoskoga.

Odvjetnik generala Markača Goran Mikuličić nije želio otkriti ime britanskog odvjetnika s kojim se pregovara o priključenju njegovoj obrani.

Nakon podnošenja najavi žalbe, pravilnik ICTY-ja predviđa rok od 75 dana za podnošenje same žalbe. Nakon toga druga strana ima rok od 40 dana da odgovori na tu najavu, pa slijedi daljnjih 15 dana roka za replike na odgovore.

Poslije isteka tih rokova žalbeno vijeće ICTY-ja zakazuje datum rasprave.

U žalbenom dijelu postupka mogu se uvoditi i dokazi, ali samo novootkriveni, odnosno oni koji nisu bili dostupni u prvostupanjskom dijelu postupka.

Praksa ICTY-ja pokazuje da žalbeni dio postupka u pravilu traje dulje od godinu dana.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika