16.05.2011. / 11:39

Autor: Hina

Ban Ki-moon poziva Izrael i Palestince na suzdržanost

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je u nedjelju od Izraelaca i Arapa da pokažu suzdržanost kako bi se izbjegla nova neprijateljstva nakon sukoba u kojima je poginulo najmanje 13 osoba, izjavio je glasnogovornik UN-a.

Ban Ki-moonBan Ki-moonGlavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je u nedjelju od Izraelaca i Arapa da pokažu suzdržanost kako bi se izbjegla nova neprijateljstva nakon sukoba u kojima je poginulo najmanje 13 osoba, izjavio je glasnogovornik UN-a.

"Glavni tajnik duboko je zabrinut činjenicom da je znatan broj osoba ubijen ili ranjen. Upućuje poziv svima na suzdržanost i izbjegavanje provokacija kako ne bi došlo do eskalacije tenzija", kaže se u priopćenju glasnogovornika UN-a. Ban upućuje poziv "na mir u cijeloj regiji i na maksimalnu odgovornost sviju kojih se to tiče", dodaje se.

Palestinci su u nedjelju prosvjedovali povodom obljetnice "nakbe", izgona više stotina tisuća Palestinaca s izraelskog područja 1948. godine, a u sukobima koji su kulminirali na tri različite lokacije na izraelskoj granici prema Libanonu, Siriji i Pojasu Gaze poginulo je ukupno najmanje trinaest i ranjeno više od stotinu osoba.

Nedjeljni sukobi povodom "nakbe" najteži su sukobi te vrste posljednjih godina. Najteži pojedinačni incident dogodio se na granici s Libanonom gdje je poginulo desetero Palestinaca kada su izraelske snage otvorile vatru na prosvjednike koji su bacali kamenje i pokušavali prodrijeti u Izrael. Palestinske izbjeglice u Libanonu u ponedjeljak su zbog toga događaja proglasile dan žalosti.

Izrael je incidente pripisao provokacijama koje je potaknuo Iran kako bi iskoristio palestinske nacionalističke osjećaje osnažene narodnim pobunama "arapskog proljeća" i kako bi skrenuo pozornost s velikih unutarnjih nemira u Siriji, saveznici Teherana.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika