17.05.2011. / 16:11

Autor: Nacional.hr

Argentina: Osam bivših vojnih dužnosnika osuđeno na doživotni zatvor zbog masakra

Iako je dvadesetidvoje ljudi, većinom pripadnika Montonerove pobunjeničke grupe, mučeno i ubijeno nakon predaje vojsci 13. prosinca 1976. godine, osuđenima se sudilo samo za ubojstvo 11 ljudi

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSud u sjevernoj Argentini osudio je osam bivših vojnih dužnosnika na doživotne kazne zatvora zbog ubojstva nenaoružanih aktivista za vrijeme vojne vladavine u toj zemlji, izvještava BBC.

Iako je 22 ljudi, većinom pripadnika Montonerove pobunjeničke grupe, mučeno i ubijeno nakon predaje vojsci 13. prosinca 1976. godine, osuđenima se sudilo samo za ubojstvo 11 ljudi. Masakr se dogodio u predgrađu grada Margarite Belena gdje su žrtve i zakopane, samo nekoliko mjeseci nakon početka sedmogodišnje vojne diktature (1976-83) poznatije kao i Prljavi rat. Vojska je dugo tvrdila kako su ubijeni ustvari militanti koji su napali vojni konvoj.

Suđenje o zločinu, možda najpoznatijem slučaju iz tog doba, trajalo je skoro godinu dana. Optuženi su osuđeni za zločin protiv čovječanstva, što je izazvalo odobravanje i pljesak kod rodbine ubijenih u sudnici. Procjenjuje se kako je za vrijeme vojne vladavine oteto, mučeno i ubijeno oko 30 000 ljudi. Protiv visokih dužnosnika vojske su nakon povratka civilne vlasti 1983. godine počela suđenja, no dana im je amnestija. Nakon više od 20 godina amnestije su proglašene neustavnima, otvarajući mogućnost za nova suđenja.

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika