17.05.2011. / 16:45

Autor: Hina

Pakistanska vojska prosvjeduje zbog upada helikoptera NATO-a

Helikopteri NATO-a ušli su iz Afganistana u sjeverozapadni Pakistan u utorak i ranili dvojicu vojnika, što je izazvalo prosvjed vojske koja je već bijesna zbog tajne američke akcije u kojoj je ubijen Osama bin Laden, izjavili su dužnosnici.

Natov helikopter ušao je u pakistanski zračni prostor Natov helikopter ušao je u pakistanski zračni prostor Helikopteri NATO-a ušli su iz Afganistana u sjeverozapadni Pakistan u utorak i ranili dvojicu vojnika, što je izazvalo prosvjed vojske koja je već bijesna zbog tajne američke akcije u kojoj je ubijen Osama bin Laden, izjavili su dužnosnici.

Vojska je priopćila da je zatražila sastanak sa zapovjednicima NATO-a zbog upada u pakistanski Sjeverni Vaziristan nedaleko od afganistanske granice, koji su opetovano gađale američke bespilotne letjelice jer je tamo uporište pakistanskih talibana i drugih militantnih skupina povezanih s Al-Kaidom

Međutim, jedan zapadni dužnosnik u Kabulu je izjavio da su dva NATO-ova helikoptera koja su pužala potporu bazi u istočnom Afganistanu, uzvratila vatru pošto su napadnuti iz Pakistana, ali je odbio reći jesu li otvorili vatru iz afganistanskog zračnog prostora ili su prešli granicu.

Ovaj incident dodatno će napeti odnose između Islamabada i Zapada, posebno SAD-a, koji su pogoršani otkako su Amerikanci likvidirali Osamu bin Ladena 2. svibnja u pakistanskom Abotabadu, u kojem se godinama neometano skrivao. Pakistanski parlament osudio je tu operaciju priopćivši da je njome povrijeđen suverenitet Pakistana.

Lokalni vladin dužnosnik izjavio je da su dva helikoptera NATO-a ušla u Sjeverni Vaziristan i na tom području ostala desetak minuta. Helikopterin su se povukli pošto su pakistanske pogranične snage otvorile vatru na području Data Hela, oko 40 kilometara zapadno od grada Miranšaha, rekao je jedan vojni dužnosnik. "Granata je pogodila obližnju planinu i dav naša vojnika su ranjena", kazao je.

Pakistanska vojska izdala je priopćenje u kojemu je potvrdila da su dva NATO-ova helikoptera ušla u Pakistan. Također navodi da je upućen snažan prosvjed i da je zatražen sastanak s vojnim zapovjednicima NATO-a.

Jedan zapadni vojni dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da su helikopteri pucali na ciljeve u Pakistanu, ali tek pošto je na njih izvršen prekogranični napad.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 18.05.11. 04:37

SVI SVE ZNAJU !!!
A pishe shto tko smije !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika