17.05.2011. / 16:54

Autor: Hina

Rusija poziva Libiju na mir, poštivanje UN-a

Moskva je u utorak pozvala službeni Tripoli da primijeni rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a i odustane od svake uporabe sile prema civilima, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pošto je s izaslanicima libijskog vođe Moamera Gadafija razgovarao kako postići primirje s pobunjenicima.

Sergej LavrovSergej LavrovMoskva je u utorak pozvala službeni Tripoli da primijeni rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a i odustane od svake uporabe sile prema civilima, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pošto je s izaslanicima libijskog vođe Moamera Gadafija razgovarao kako postići primirje s pobunjenicima.

Ministar vanjskih poslova Lavrov rekao je kako je ruska strana prenijela Gadafijevu izaslanstvu da mora poštivati rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i povući oružane skupine iz gradova.

"Odgovor koji smo čuli ne možemo nazvati negativnim", rekao je Lavrov novinarima, javlja Reuters.

Libijski izaslanici spremni su razmotriti mirovne prijedloge Afričke unije i postupiti prema rezolucijama Vijeća sigurnosti no istaknuli su "da i pobunjenici moraju učiniti odgovarajuće korake te da NATO mora prestati bombardirati" ciljeve u Libiji, rekao je Lavrov.

"Glavno je sada usuglasiti rokove i uvjete primjera", rekao je Lavrov i poručio da je Moskva spremna razgovarati i s libijskim pobunjenicima, prenosi AFP.

"Nadam se da će nas uskoro doći vidjeti. Spremni smo", izjavio je Lavrov.

Od početka pobune u Libiji su tisuće ljudi ubijene, a izbjeglo je 750.000, prema podacima glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda i UN-a.

Kao jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, Rusija se suzdržala 17. ožujka od svog prava na veto pri glasovanju o rezoluciji 1973 kojom je dopuštena intervencija međunarodne koalicije protiv Gadafija.

Od tada je Rusija u nekoliko navrata optužila Zapad da krši duh i sadržaj izglasane rezolucije.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika