18.05.2011. / 19:18

Autor: Hina

Merkel kritizirala: Ne možemo imati zajedničku valutu, a ne raditi jednako dugo

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je u srijedu sustave praznika i mirovina u zemljama južne Europe, koje drži preizdašnima.

Angela MerkelAngela MerkelNjemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je u srijedu sustave praznika i mirovina u zemljama južne Europe, koje drži preizdašnima.

"U zemljama poput Grčke, Španjolske, Portugala ne treba odlaziti u mirovinu ranije nego u Njemačkoj, važno je da svi poduzmu jednake napore", rekla je Merkel u utorak navečer tijekom manifestacije svoje konzervativne Kršćansko demokratske unije (CDU) u malom gradu Meschedeu, na zapadu zemlje.

"Ne možemo imati zajedničku monetu, a neki puno praznika, a drugi vrlo malo, dugoročno to neće ići", dodala je Merkel.

Glasnogovornik vlade neizravno je potvrdio njezine izjave na redovnoj konferenciji za novinare u srijedu. Christoph Steegmans je podsjetio da je usklađenje dobi umirovljenja jedna od reformi u "paktu za euro" koji su europski čelnici dogovorili krajem ožujka i koji treba pridonijeti jačanju konkurentnosti nekih zemalja da se ublaži neravnoteža u eurozoni.

Oporba je odmah kritizirala kancelarkine izjave. "Kada govorimo o socijalnoj i gospodarskoj usklađenosti, treba zaboraviti faze i predrasude", odmah je reagirao čelnik ekologa u Europskom parlamentu Daniel Cohn-Bendit.

Čelnik njemačkih socijaldemokrata Sigmar Gabriel je optužio kancelarku Merkel da "potpiruje antieuropske osjećaje".

Njemačka je podržala pružanje pomoći Grčkoj, Irskoj i nedavno Portugalu.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
15/5/09

Fidelito, 18.05.11. 19:29

Njemačko stezanje remena dobro će doći u (južnoj) Europi. Samo da se ne izjalovi prilikom provedbe.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika