19.05.2011. / 17:05

Autor: Hina , Nacional.hr

OESS predlaže osnivanje vrhovnog suda u BiH

Najteže slučajeve ratnih zločina trenutačno procesuira Sud BiH koji je svojevrsno "odvojeno tijelo" unutar pravnog sustava države jer nema nikakvih ovlasti nad predmetima koji se procesuiraju na drugim sudovima

Sarajevo (ilustracija)Sarajevo (ilustracija)Izostanak političke potpore te previše složen pravosudni sustav u Bosni i Hercegovini otežavaju učinkovito procesuiranje ratnih zločina, ocijenjeno je u izvješću misije OESS-a u BiH što je u četvrtak predstavljeno u Sarajevu.

Petogodišnja analiza provedbe strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH, koju je proveo OESS, dovela je do zaključka kako je glede toga od 2005. godine bilo stanovitog napretka. Međutim, brojne nelogičnosti, poput primjerice nepostojanja vrhovnog suda na državnoj razini i dalje predstavljaju ozbiljnu zapreku bržem kažnjavanju brojnih počitelja ratnih zločina, kazao je voditelj misije OESS-a u BiH Garry Robins.

Najteže slučajeve ratnih zločina trenutačno procesuira Sud BiH koji je svojevrsno "odvojeno tijelo" unutar pravnog sustava države jer nema nikakvih ovlasti nad predmetima koji se procesuiraju na drugim sudovima.

Predsjednica toga suda Medžida Kreso izjavila je u četvrtak kako u cjelosti podupire prijedlog OESS-a za uspostavu državnog vrhovnog suda, jer bi se u tom slučaju svi predmeti mogli okončati pred domaćim pravosuđem a ne bi se kao sada gotovo po pravilu posezalo za pravorijekom Europskog suda za ljudska prava.

Kreso je ponovno upozorila i na učestale političke napade na sud BiH, kojima se otežava njegovo funkcioniranje i u postojećim okvirima.

"To je izravni udar izvršne vlasti na neovisnost pravosuđa", kazala je Kreso, ne imenujući nikoga posebno.

Sud BiH kao i državno tužiteljstvo u proteklom su razdoblju bili izravnom metom napada vlasti Republike Srpske a posebice predsjednika toga entiteta Milorada Dodika, koji je kanio organizirati i referendum u svrhu osporavanja zakonitosti rada suda i državnog odvjetništva BiH.

Dodik je nakon pritisaka međunarodne zajednice od referenduma odustao, a u četvrtak je najavio kako će suglasnost za to tražiti od entitetskog parlamenta na sjednici zakazanoj za 31. svibnja.

"Referendum za sada nije nužan, no to je demokratsko oruđe koje uvijek treba uporabiti kada je i minimalno ugrožen interes RS", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Najavio je i kako će tijekom predstojećih razgovora o reformi pravosuđa u BiH inzistirati da suce i tužitelje ponovno biraju entitetski parlamenti, a ne neovisno Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH kako je to sada slučaj.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika