19.05.2011. / 19:38

Autor: Hina

Barroso: Suradnja s Haaškim tribunalom je ključna za Srbiju

Predsjednik Europske komisije (EK) Jose Manuel Barroso izjavio je u četvrtak, nakon sastanka izaslanstva komisije s izaslanstvom srbijanske vlade, da Europska unija (EU) podupire Srbiju na njezinu putu ka europskim integracijama te da je u tom smislu najznačajnija suradnja Srbije s Haaškim tribunalom.

Jose Manuel BarrosoJose Manuel BarrosoPredsjednik Europske komisije (EK) Jose Manuel Barroso izjavio je u četvrtak, nakon sastanka izaslanstva komisije s izaslanstvom srbijanske vlade, da Europska unija (EU) podupire Srbiju na njezinu putu ka europskim integracijama te da je u tom smislu najznačajnija suradnja Srbije s Haaškim tribunalom.

''Potpuno je jasno da je od ključnog značaja suradnja Srbije s Haaškim tribunalom i mi očekujemo da će ona u tom smislu učiniti najviše što je moguće'', rekao je Barroso na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u sjedištu srbijanske vlade.

Dodao je kako je tijekom sastanka pružio punu potporu te pohvalio napore Srbije u procesu približavanja europskim integracijama i da je ona na pravom putu te da, međutim, vrijeme brzo ide, a da Srbija ''drži ključ'' kada je riječ o budućnosti tog procesa.

Kriteriji se, kako je rekao, moraju ispuniti, a riječ je o kriterijima vezanim uz reformu pravosuđa, borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, a sve to da bi se dostigao željeni cilj. Dodao je kako su gospodarske reforme također od velikog značaja te da se moraju nastaviti i da one nisu ključne samo zbog integracije u EU, već i zbog same Srbije.

Na sastanku je, po Barrosovim riječima, bilo riječi o brojnim stvarima, pogotovo o pripremi mišljenja koje treba dati Europska komisija, ''i složili smo se da je 2011. godina ključna za proces europskih integracija Srbije''.

''Moja poruka građanima je vrlo jasna, a to je da Srbiju očekujemo da se pridruži obitelji europskih naroda i da sada trebamo zajedno raditi na postizanju tog cilja'', rekao je predsjednik EK. Istaknuo je kako još mnogo toga ostaje za učiniti i da EU želi da Srbija što prije pristupi Uniji, no da je važno da Srbija ostane na pravom putu i učini sve što je potrebno u tom smislu.

Premijer Cvetković kazao je kako je 2011. jedna od najvažnijih godina u srbijanskom procesu eurointegracija te da su na sastanku dominirale teme vezano uz zakonsku regulativu, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, pravosuđa, popisa na Kosovu i problema lažnih azilanata.

''Dobili smo potporu za sve što smo učinili, a još više za ono što treba učiniti tijekom ove godine'', naveo je Cvetković te dodao kako je dogovoreno da se eventualni problemi u završavanju započetih poslova rješavaju u suradnji s EU.

Tiskovna konferencija u vladi trajala je desetak minuta i novinarima nije bilo omogućeno postavljanje pitanja, a među članovima europskog izaslanstva bili su i europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele kao i voditelj ureda EK u Srbiji Vincent Degert.

Tijekom poslijepodneva očekuje se sastanak Barrosa i europskog izaslanstva s predsjednicom srbijanskog parlamenta Slavicom Đukić Dejanović, a potom i sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika