20.05.2011. / 09:10

Autor: Hina

Kolonizacija: Izrael odobrio 1 520 novih stanova u istočnome Jeruzalemu

Predsjednik izraelske vlade treba u četvrtak navečer otputovati u Washington, gdje će u utorak održati govor u Kongresu koji se s nestrpljenjem očekuje. Netanyahua će već u petak primiti američki predsjednik

Povjerenstvo izraelske vlade odobrilo je u četvrtak gradnju 1 520 novih stambenih jedinica u dvjema kolonizacijskim četvrtima u okupiranom i anektiranom istočnome Jeruzalemu, rekla je protukolonizacijska nevladina organizacija.

Kako je rekla glasnogovornica izraelske organizacije Ir Amima, povjerenstvo za planiranja ministarstva unutarnjih poslova odobrilo je gradnju 620 stambenih jedinica u četvrti Pisgat Zeevu i 900 u Har Homi, pokraj palestinskog grada Betlehema, na Zapadnoj obali.

Najava gradnje dolazi u času kada se izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak navečer sprema u važan posjet Sjedinjenim Državama. Netanyahu je više puta donosio odluku o odgodi sjednica na temu planiranog širenja židovskih naselja u istočnome Jeruzalemu prije nego bi pošao u posjet europskim prijestolnicama.

Predsjednik izraelske vlade treba u četvrtak navečer otputovati u Washington, gdje će u utorak održati govor u Kongresu koji se s nestrpljenjem očekuje. Netanyahua će već u petak primiti američki predsjednik.

Pošto je u lipnju 1967. zauzeo istočni Jeruzalem u kojemu većinu stanovništva čine Arapi (270.000 ljudi), Izrael je izgradio desetak kolonizacijskih četvrti, u kojima živi više od 200.000 Izraelaca i čitav je grad proglasio svojom "vječnom i nepodijeljenom" prijestolnicom.

To pripojenje nikada nije priznala međunarodna zajednica koja istočni dio Jeruzalema smatra okupiranim teritorijem. Palestinci žele da istočni Jeruzalem bude prijestolnica njihove buduće države.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika