20.05.2011. / 14:30

Autor: Deutsche Welle

Nove ideje: Razmjena teritorija jedino rješenje za Kosovo?

Danas se navršava 10 godina od potpisivanja takozvanog Končuljskog sporazuma, kojim su okončani oružani sukobi na jugu Srbije, a iza kojih je stajao cilj o pripajanju Kosovu. Takve ideje i dalje postoje.

Pitanje neovisnog Kosova i dalje stoji u zrakuPitanje neovisnog Kosova i dalje stoji u zrakuTa ideja opstala je i u miru, a zahjtevi o priključenju općina Preševo, Bujanovac i Medveđa Kosovu postaju sve glasniji. Ragmi Mustafa, lider Demokratske partije Albanaca (DPS) i predsjednik općine Preševo, kao i jedan od najvećih zagovornka pripajanja Preševske doline Kosovu, kaže za DW da su Albanci na jugu Srbije sa oduševljenjem primili izjavu potpredsjednika srpske vlade Ivice Dačića o razgraničenju Srbije i Kosova.

„Da bi Dačić bio 100 posto pragmatičan, onda bi morao biti spreman i za podjelu Republike Srbije, tako da bi Preševo, Bujanovac i Medveđa bile pripojene Kosovu, dok bi sjever Kosova bio pripojen Srbiji", kaže Mustafa.

Mustafa ocjenjuje da je, zapravo, razmjena teritorija mirnim putem jedino rješenje za okončanje tenzija na ovom dijelu Balkana. „Apsolutno mirno rješenje problema između Albanaca i Srba, između Prištine i Beograda, da bi bili trajno dobri susjedi. Time bi i pred međunarodnom zajednicom pokazali jedan presedan u svijetu", predlaže lider Preševa.

Ideja dobra, ali preuranjena

I Dušan Janjić, politički analitačar mišljenja je da je ideja o razgraničenju dobra, ali preuranjena. „Trebamo ući u NATO i u EU. Kada tu budemo, onda možemo postaviti i pitanje novih granica, novih zastava, da ih prihvatimo. Dakle, o priznanju Kosova dogovoramo se prvog dana ulaska u EU", predlaže Janjić.

U međuvremenu, Srbi na Kosovu i Albanci u Srbiji, procjenjuje Janjić, igrati će na profitabilnu nacionalnu kartu.

„U ovom momentu ne isključujem ni jedan od rizika u Preševu i Bujanovcu. Ne isključujem ni rizik protesta, pojedinačnih oružanih akcija, ali ni rizik promašenih aktivnosti iz Beograda", ističe ovaj dobar poznavalac poltičkih prilika na Balkanu.

Janjić podsjeća i na činjenicu o vjekovnoj težnji albanskog naroda na Balkanu za ujedinjenje u jednu državu, što u mnogome destabilizira ovaj dio Europe. Ragmi Mustafa kaže da takve želje nisu nerealne.

„Naravno da je to neizbježno, kao što su se ujedinile dvije Njemačke", siguran je Mustafa.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika