20.05.2011. / 18:50

Autor: Hina

Štrajk u Španjolskoj: Ljudi na ulicama već šesti dan za redom, vlada se boji sukoba

Deseci tisuća Španjolaca bijesnih zbog velike nezaposlenosti u zemlji prosvjeduju šesti dan zaredom u gradovima diljem zemlje, a vlada vjerojatno neće uvesti zabranu protiv prosvjeda, jer strahuje od mogućih sukoba na ulicama.

Španjolci prosvjeduju na središnjem trgu u MAdridu (Reuters)Španjolci prosvjeduju na središnjem trgu u MAdridu (Reuters)Deseci tisuća Španjolaca bijesnih zbog velike nezaposlenosti u zemlji prosvjeduju šesti dan zaredom u gradovima diljem zemlje, a vlada vjerojatno neće uvesti zabranu protiv prosvjeda, jer strahuje od mogućih sukoba na ulicama.

Nezadovoljni zbog ekonomske i gospodarske stagnacije te zbog mjera štednje koje je donijela vlada, prosvjednici su, nakon višegodišnjeg strpljenja, odlučili ozbiljno štrajkati. Unatoč tomu što je izborno povjerenstvo u četvrtak zaključilo da će se prosvjedi u subotu proglasiti ilegalnima, a riječ je o danu uoči izbora na kojima će Španjolci birati 8.116 gradskih vijeća te 13 od 17 regionalnih uprava, premijer Jose Luis Zapatero izjavio je kako ne može zabraniti prosvjede. Naime, u zemlji vlada najviša nezaposlenost u odnosu na ostale članice EU-a i iznosi čak 21,3 posto.

"Duboko poštujem prosvjede španjolskog naroda, koji su mirni i shvaćam da ih je na njih potaknula ekonomska kriza i nade mladih da će se uspjeti zaposliti", rekao je Zapatero u intervjuu. Također je kazao kako ministarstvo pravosuđa razmatra odluku izbornog povjerenstva, kako bi definitivno ustvrdilo hoće li ona stupiti na snagu.

"Odavde se ne mičemo", rekao je za Reuters 44-godišnji nezaposleni muškarac, koji se pridružio prosvjednicima u središtu Madrida. On je jedan od prosvjednika koji šesti dan zaredom, zajedno sa suprugom i kćerkom kampira na Puerta del Sol. "Naš idući potez je - proširiti ovo na ostatak Europe", rekao je. Prosvjednici pozivaju Španjolce da ne glasaju za dvije glavne stranke, ni za socijaliste, ni za oporbenu Narodnu stranku desnog centra.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika