20.05.2011. / 19:13

Autor: Hina

NATO zaustavio tanker koji plovi prema Libiji i preusmjerio ga u Tunis

Iz NATO-a su u petak izvijestili kako su njihove snage u četvrtak presrele tanker Jupiter, jer su pretpostavile da se njime vojnim snagama koje predvodi libijski vođa Moamer Gadafi treba isporučiti gorivo.

NATO može preusmjeriti tankere ukoliko smatraju da bi se njihov sadržaj mogao koristiti za borbu protiv građana (Reuters)NATO može preusmjeriti tankere ukoliko smatraju da bi se njihov sadržaj mogao koristiti za borbu protiv građana (Reuters)Iz NATO-a su u petak izvijestili kako su njihove snage u četvrtak presrele tanker Jupiter, jer su pretpostavile da se njime vojnim snagama koje predvodi libijski vođa Moamer Gadafi treba isporučiti gorivo.

Gadafijeva vlada traži povećanje uvoza goriva koristeći kao izgovor međunarodne sankcije. "NATO-ove pomorske snage smiju zabraniti pristajanje u luke brodovima koji uplovljavaju ili isplovljavaju iz libijskih luka, ako postoji pouzdana informacija prema kojoj se brod ili teretnjak koriste kao pomoć u napadima ili predstavljaju prijetnju civilima - izravnu ili neizravnu", rekla je glasnogovornica NATO-a Carmen Romero.

Jupiter je prvi tanker s gorivom koji plovi prema zapadnoj libijskoj luci, a za koji je službeno objavljeno da je prisilno preusmjeren. Romero je zanijekala da ovaj potez predstavlja promjenu u politici organizacije, dodavši kako su odluke o tomu hoće li se tankeri presretati i preusmjeravati donositi samo slučaj po slučaj.

Tanker Jupiter nalazi se u tuniskoj luci Zarzis i još nije obavljen istovar zbog sukoba blizu libijske granice. Jupiter prevozi benzin koji je u rafineriji Saras na Sardiniji kupila nepoznata osoba ili tvrtka te je zaplovio prema Malti, a ondje je kapetan dobio instrukcije da nastavi prema Libiji.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika