21.05.2011. / 09:01

Autor: Hina

Pariz, Varšava i Berlin su za ciljane sankcije Bjelorusiji

Poljski, francuski i njemački ministar vanjskih poslova očitovali su se u petak za ciljane gospodarske sankcije režimu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka koji je svoje političke protivnike osudio na teške zatvorske kazne.

Aleksandar LukašenkoAleksandar LukašenkoPoljski, francuski i njemački ministar vanjskih poslova očitovali su se u petak za ciljane gospodarske sankcije režimu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka koji je svoje političke protivnike osudio na teške zatvorske kazne.

"Te provokativne presude suparnicima na izborima i sve što se događa od prosinca neprihvatljivo je. Pojačat ćemo pritisak na bjeloruski režim sve dok ne promijeni svoju politiku", rekao je poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski nakon susreta s njemačkim kolegom Guidom Westerwelleom i francuskim Alainom Juppeom.

"To uključuje točno određene sankcije tvrtkama. Ne opći embargo, već nešto što će otežati život tvrtkama koje financiraju taj režim", dodao je.

"Sankcije neće pogoditi narod, već režim koji ga tlači", rekao je Westerwelle na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Bydgoszczu, na sjeverozapadu Poljske.

"Dijelim mišljenje njemačkog kolege. O pitanju sankcija Bjelorusiji raspravljat će se u ponedjeljak u Bruxellesu, na sjednici ministara vanjskih poslova", rekao je Juppe.

Kako navodi europski diplomat u Bruxellesu, 27 država članica Europske unije već su se dogovorile da će "imena trinaest osoba, uglavnom sudaca i tužitelja, dodati popisu" bjeloruskih dužnosnika čiju će imovinu EU blokirati i kojima se neće smjeti izdati vize.

U subotu je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton kritizirala osudu glavnog oporbenog kandidata na bjeloruskim predsjedničkim izborima Andreja Sanikova na petogodišnju zatvorsku kaznu "iz političkih razloga" i zaprijetila je Minsku novim sankcijama.

"Ovi događaji jasno svjedoče o znatnom pogoršanju na polju poštovanja ljudskih prava i demokratskih načela u Bjelorusiji nakon kršenja izbornog zakona na predsjedničkim izborima 19. prosinca 2010.", istaknula je Ashton.

Vezane vijesti

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Europska unija prihvatila je u ponedjeljak novi paket sankcija Siriji koje se odnose na nove subjekte i proširuju embargo na prodaju oružja toj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika