21.05.2011. / 11:04

Autor: Deutsche Welle

Poruka Kosovu iz Europe: Pomoći ćemo vam, ali si morate i sami pomoći

Europska komisija će nastaviti pomagati Kosovu na njegovom putu u Europu, ali i Kosovo može i mora pomoći samo sebi, naglasio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u Prištini.

Jose Manuel BarrosoJose Manuel BarrosoIstovremeno, sa Barrosovim boravkom u Beogradu i Prištini, iz Bruxellesa je još jednom poručeno da su suradnja i pomirenje Srbije i Kosova uvjeti koje Srbija mora ispuniti ukoliko želi postati dio EU.

„Svrha mog posjeta Kosovu je jasna. Ovdje sam da potvrdim našu jaku posvećenost europskoj perspektivi Kosova", izjavo je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nakon sastanaka sa predsjednicom Kosova Atifete Jahjagom, premijerom Hashimom Thacijem i predstavnicima kosovske vlade. Barroso je ovom prilikom naglasio da je Kosovo, računajući po glavi stanovnika, najveći primatelj europske pomoći na svijetu. Istovremeno, u okvirima ambiciozne vizije odnosa EU - Kosovo, Europska komisija je pokrenula i novi Dijalog o procesu asocijacije i stabilizacije, dijalog o vizama, kao i proces jačanja trgovinskih veza:

„Ali i Kosovo može i mora pomoći samo sebi kako bi napredovalo ka svom cilju - članstvu u EU. Kosovo mora krenuti naprijed sa svojim reformama uz odlučnost, političku odgovornost, ali i u duhu kompromisa," izjavio je Barroso u Prištini.

On je posebno inzistirao na više rada u području jačanja vladavine prava i javne administracije, kao i na izgradnji jakog ekonomskog programa i zatražio od kosovske Vlade da sa MMF-om radi na tome.

Normalizacija odnosa sa Kosovom - uvjet za europsku budućnost Srbije

Naglašavajući da Kosovo „drži ključeve svoje europske budućnosti", predsjednik Europske komisije je dodao:

„Pozivam Kosovo da nastavi konstruktivno angažiranje u dijalogu sa Beogradom. Ovog tjedna održan je još jedan konstruktivan sastanak. Krajnje je vrijeme je da političari na obje strane rade zajedno i nađu rješenja za mnoge praktične probleme sa kojima se susreću i Kosovari i Srbi u svakodnevnom životu."

Tijekom posjeta predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa Beogradu i Prištini, iz sjedišta Europske komisije u Bruxellesu još jednom je poručeno da su dobrosusjedski odnosi i normalizacija odnosa Srbije i Kosova uvjeti koje će Europska komisija, ali i zemlje članice Unije, ocjenjivati prilikom pristupanja Srbije zajednici europskih zemalja:

„Ne postoji formalan uvjet prema kojem bi Srbija trebala priznati Kosovo, ali je i vrlo jasno da su regionalna suradnja i pomirenje ključni elementi proširenja, koji će biti procjenjeni od strane Europske komisije i koji će, u slučaju da budu ispunjeni, omogućiti Srbiji da pristupi EU ", izjavila je Natasha Battler glasnogovornica povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

Izvještaj Europske komisije, koji bi mogao predložiti Srbiju za kandidata za članstvo u EU, očekuje se 12. listopada. Pored odnosa sa Kosovom, na mišljenje Komisije, ali i zemalja članica koje bi trebale odobriti kandidaturu, utjecati će i suradnja Srbije sa Sudom u Haagu, kao i unutrašnje reforme u zemlji.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika