22.05.2011. / 14:32

Autor: Deutsche Welle

Kontradiktorne izjave: Srpska vlast ne zna da li je za podjelu Kosova

Sve je počelo izjavom Ivice Dačića da bi podjela Kosova bila dobro rješenje. Brže bolje je vlast obznanila da to nije službeni stav vlade, a neki predstavnici drugih stranaka otvoreno osuđuju Dačićevu izjavu.

Ivica DačićIvica DačićMinistar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocjenjuje da se u dijalogu Beograda i Prištine mora razgovarati i o statusu Kosova kao i da je dobro da ima „što više različitih mišljenja" o tome.

„Nikoga ne treba osuđivati zbog izjave da je najbolje rejšenje podjela ili da treba sačuvati cijelu pokrajinu u sastavu Srbije", rekao je ministar za Televiziju Most iz Zvečana. On je podsjetio da ideja o podeli postoji više od jednog stoljeća.

Ministar je dodao da je priča o statusu potreba i zato što su svi problemi sa kojima se suočavaju i Srbi i Albanci opterećeni statusom.

„Priština stalno nameće tu temu i stalno ističe da je Kosovo nezavisno, da sa te pozicije polaze, iako ih nitko o tome ne pita", rekao je ministar i dodao da je želja Beograda da o svim pitanjima razgovara i na pragmatičan način riješi sve probleme, pa i status.

Bogdanović je naglasio i da razgovori nisu izdaja niti priznanje nezavisnog Kosova.

„Mi imamo strategiju i platformu, držimo se Ustava i skupštinskih rezolucija o Kosovu, za nas je to obavezujuće", rekao je Bogdanović.

Ivanović: Nikakva podjela

Nakon posjeta predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa Srbiji, iz EK je priopćeno da Srbija ne mora „službeno" priznati Kosovo da bi ušla u Europsku uniju, ali da mora riješiti nesuglasice i ostvariti dobrosusjedske odnose s Prištinom. Dok za ministra Bogdanovića to znači pregovore o statusu, za njegovog državnog tajnika Olivera Ivanovića nezamislivo je bilo što drugo osim Kosova u sastavu Srbije.

Ivanović je u autorskom tekstu za novosadski Dnevnik ocijenio da Europa pred Srbiju ne treba postavljati nemoguće zadatke, a takav zadatak bi bilo inzistiranje da se sa Kosovom uspostave bilateralni odnosi kao sa svakom drugom državom.

„Kosovo za Srbiju nije i nikada neće biti država", naveo je Ivanović i dodao da je potpuno pogrešna teza zagovornika podjele Kosova koji posežu za Europskom unijom kao argumentom, tvrdeći da nam se kandidatura smiješi i da je bavljenje Kosovom nepotrebno gubljenje energije i vremena.

„Treba li uopće podsjećati na to da je i Slobodan Milošević pokušao kosovsko pitanje riješiti na 'lak način'. Rezultat smo svi i vidjeli i na svojoj koži osjetili. Jednostavno, za Kosovo nema ni lakih, ni brzih rješenja", ocijenio je Ivanović.

Podjela bi bila poticaj separatistima u Srbiji

Prema njegovim riječima, Srbija neće sačuvati obraz ni inzistiranjem na zadržavanju sjevera Kosova, jer bi time prekršila sve principe na kojima je do sada gradila obranu teritorijalnog integriteta, ali bi i „pustila niz vodu značajan dio srpskog stanovništva koje živi južno od Ibra".

„Posljedično, val podjela mogao bi se prenijeti i pogoditi i neke druge dijelove Srbije. Pri tome ne mislim samo na Preševo, gdje bi tamošnji Albanci nesumnjivo istaknuli separatističke zahtjeve, nego i na Sandžak, gdje i bez toga jačaju veoma radikalni krugovi. Pa čak i na Vojvodinu, u kojoj bi se također osjetila nova energija kod onih koji zagovaraju veću samostalnost pokrajine", naveo je Ivanović.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
1/2/11

bura, 22.05.11. 16:08

Nikakve podjele nesmi biti! Sve treba da pripadne Albancima!


registracija
7/1/11

djani, 22.05.11. 18:03

Ovi srbi su stvarno lud narod,uvijek im je malo pa žele i tuđe kuće i države ,sve,ma neka čudna bolest,ali lijek zvani OLUJA to liječi sve


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika