24.05.2011. / 15:52

Autor: Nacional.hr

Hodorkovskom i suradniku smanjena kazna zatvora za samo jednu godinu

"Ili poništite presudu i stanite na kraj ovoj sramoti ili će te se pridružiti onim kriminalcima koji pljuju na zakon", rekao je Khodorkovski prije čitanja odluke tročlanog sudskog vijeća o žalbi

Mikhail Khodorkovski (Reuters)Mikhail Khodorkovski (Reuters)Moskovski sud potvrdio je nakon žalbe bivšem naftnom tajkunu Mikhailu Hodorkovskom i njegovom suradniku Platonu Lebedevu zatvorsku kaznu smanjivši je s prvotnih 14 na 13 godina, izvještava BBC.

Dvoje biznismena uhićeno je 2003. godine, na prvu zatvorsku kaznu od devet godina zbog prijevare i izbjegavanja poreza osuđeni su 2005. godine, nakon žalbe kazna je smanjena za jednu godinu. Na drugu kaznu zatvora od šest godina osuđeni su u prosincu, kazna koja teče zajedno s prijašnjom osudom danas je smanjena samo za jednu godinu. Osuđeni će biti slobodni tek 2016. godine. Na sudu je tajkun rekao kako je osuda koja je produljila njihovu kaznu 'apsurdna'.

"Ili poništite presudu i stanite na kraj ovoj sramoti ili ćete se pridružiti onim kriminalcima koji pljuju na zakon", rekao je Hodorkovski prije čitanja odluke tročlanog sudskog vijeća.

Podsjetimo, Hodorkovskom je u prosincu izrečena konačna presuda zbog pronevjere 30 milijardi dolara i 'pranja novca'. Sudski proces i zatvaranje naftnog tajkuna, nekoć najbogatijeg Rusa, kritizirano je diljem svijeta. Smatra se da je slučaj protiv Hodorovskog kazna zbog potpore liberalnoj opoziciji u Rusiji i izravno rješavanje protivnika Vladimira Putina. Sudac Viktor Danilkin i njegova pomoćnica Natalija Vasilijeva, koji su vodili slučaj, optuživani su u javnosti da su odluku donijeli pod političkim pritiskom.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika