25.05.2011. / 13:31

Autor: Hina , Nacional.hr

Još se čeka ime kandidata za premijera BiH

Sukladno ustavu i izbornom zakonu BiH, državno je predsjedništvo obvezno predložiti kandidata za mandatara za sastav Vijeća ministara u roku od dva tjedna nakon konstituiranja Zastupničkog doma parlamenta BiH okončanog 20. svibnja

Martin Raguž. Photo: Stojan Lasić/VLM/PIXSELLMartin Raguž. Photo: Stojan Lasić/VLM/PIXSELLHDZ BiH i HDZ 1990. predložit će zajedničkog kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji bi trebao biti poznat do kraja sljedećeg tjedna, a jedno od mogućih imena je Martin Raguž, dugogodišnji visoki dužnosnik HDZ-a BiH pa potom HDZ-a 1990., prenose u srijedu lokalni mediji u BiH.

Sam Raguž kazao je "Dnevnom avazu" kako je svjestan da ima potporu javnosti i niza stranaka kao mogući mandatar za sastav Vijeća ministara no istaknuo je kako za sada o tome ne može govoriti.

"Sve je pitanje dogovora stranaka, parlamentarne većine i Predsjedništva BiH", kazao je Raguž.

Sukladno ustavu i izbornom zakonu BiH, državno je predsjedništvo obvezno predložiti kandidata za mandatara za sastav Vijeća ministara u roku od dva tjedna nakon konstituiranja Zastupničkog doma parlamenta BiH okončanog 20. svibnja.

Pojedinačne konzultacije s predstavnicima političkih stranaka službeno još nisu počele no glasnogovornik HDZ-a 1990. Veso Vegar potvrdio je kako su u tijeku razgovori među samim stranakama koje imaju zastupnike u državnom parlamentu.

Za "Nezavisne novine" Vegar je kazao kako je jasno stajalište svih da na čelu Vijeća ministara BiH treba biti Hrvat, a s obzirom na to da većinu hrvatskih zastupnika imaju HDZ BiH i HDZ 1990., logično je da te dvije stranke i predlože mandatara.

"Izbor članova kolegija Zastupničkog doma pokazao je kakva je moguća parlamentarna većina i stranke se morajui ponašati sukladno realnom stanju", izjavio je Vegar.

Rukovodstvo Zastupničkog doma čine Denis Bećirević iz Socijaldemokratske partije (SDP), Milorad Živković iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Božo Ljubić iz HDZ-a 1990. koji je na poziciju zamjenika predsjedatelja Zastupnikog doma izabran zahvaljujući potpori stranaka iz Republike Srpske.

Vegar je svojim komentarom očito aludirao na činjenicu kako mogući pokušaj SDP-a da za mandatara predloži nekog od Hrvata iz svojih redova, ne bi dobio potporu SNSD-a i Srpske demokratske stranke (SDS).

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako je jasno da se unutar Predsjedništva mora postići dogovor o kandidatu jer bez toga nema ni izbora nove vlasti.

"Bez naše (SNSD) suglasnosti nema Vijeća ministara", kazao je Dodik koji uporno zastupa stajalište da smo dva HDZ-a mogu predložiti novog premijera.

"SDP i HDZ BiH svjesni su odgovornosti i ja ih pozivam da pronađu rješenje", izjavio je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

I odlazeći predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić dao je otvorenu potporu mogućem kandidatu dvaju HDZ-a za njegova nasljednika.

"Vjerujem da će Predsjedništvo BiH u ustavnom roku predložiti kandidata", kazao je Špirić.

Osim o tome tko će predložiti kandidata za premijera dva HDZ-a i SDP moraju postići dogovor i o raspodjeli tri ministarske pozicije namijenjene Hrvatima.

Iz SDP-a ali i Stranke demokratske akcije (SDA) inzistiraju na tome da dva HDZ-a ne mogu dobiti sve tri ministarske pozicije jer bi u tom slučaju hrvatske i srpske stranke mogle steći odlučujuću prevagu nad Bošnjacima pri donošenju bitnih odluka.

Dva HDZ-a inzistiraju pak na sve tri ministarske pozicije namijenjene Hrvatima jer drže kako samo te stranke imaju pravo legitimno zastupati interese Hrvata u BiH.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika