25.05.2011. / 19:39

Autor: Hina

Bugarska čisti veleposlanstva od bivših špijuna

Bugarska bi uskoro mogla razriješiti dužnosti veleposlanike povezane s njezinom bivšom službom državne sigurnosti, pošto je u srijedu vlada desnog centra usvojila prijedlog zakona koji će omogućiti da se diplomatsko osoblje Bugarske očisti od agenata tajnih službi iz komunističkog razdoblja.

Bojko BorisovBojko BorisovBugarska bi uskoro mogla razriješiti dužnosti veleposlanike povezane s njezinom bivšom službom državne sigurnosti, pošto je u srijedu vlada desnog centra usvojila prijedlog zakona koji će omogućiti da se diplomatsko osoblje Bugarske očisti od agenata tajnih službi iz komunističkog razdoblja.

Vlada je u srijedu predložila amandmane, pošto je posebno povjerenstvo u prosincu prošle godine ustanovilo da je 45 veleposlanika i konzula tijekom komunističkog razdoblja, prije devedesetih, dakle početkom svoje diplomatske karijere, surađivalo sa službom državne sigurnosti.

Vlada je pozvala bugarskog predsjednika da opozove veleposlanike iz Londona, Berlina, Rima, Tokija, Moskve i gotovo polovine europskih glavnih gradova, za koje je ustanovljeno da su surađivali sa zloglasnom Državnom sigurnošću.

"Da bi konstruktivno obavljali svoj posao, diplomati moraju biti neovisni, osobito kada je riječ o mehanizmima koji ih povezuju s totalitarnim režimom. Ponudili smo mjere koje će ublažiti potencijalnu opasnost da se međunarodna reputacija zemlje dovede u pitanje", izvijestilo je bugarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Bugarska, članica EU-a i NATO-a, u prošlosti je imala jednu od najozloglašenijih špijunskih mreža.

Vezane vijesti

Dva kostura potencijalnih vampira pronađena u Bugarskoj

Dva kostura potencijalnih vampira pronađena u Bugarskoj

Dva kostura probodena željeznim kolcem čime se, prema drevnom vjerovanju, sprječavalo mrtve da se preobraze u vampire, pronađena su u bugarskome… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika