26.05.2011. / 19:42

Autor: Totalsport

Španjolski krijumčari pokušali prodati vojne helikoptere Iranu

Sankcije UN-a brane Iranu kupnju teškog naoružanja, što uključuje borbene helikoptere

Helikopter tipa Bell-212 (Wikipedia)Helikopter tipa Bell-212 (Wikipedia)Španjolska policija spriječila je nezakonitu prodaju devet vojnih transportnih helikoptera Iranu i uhitila osmero krijumčara, izvještava BBC.

Operacije je provedena u industrijskim zonama Madrida i Barcelone. Uz helikoptere tipa Bell-212, policija je pronašla rezervne dijelove spremne za isporuku Venezueli. Petero španjolskih poslovnih ljudi sumnjiči se pokušaj prodaje američkih helikoptera, dok je troje Iranaca optuženo za pregovaranje oko nabave vojnih materijala. Dijelovi helikoptera bili su spremni za sastavljanje te zatim za rastavljanje prije isporuke u Iran i Venezuelu. Vrijednost helikoptera i rezervnih dijelova procijenjuje se na 140 milijuna dolara.

"Pokušali su prekriti prodaju, koja se procijenjuje na oko 100 milijuna eura, pod krinkom zakonitih zrakoplovnih popravaka", piše u izvješću policije.

Sankcije UN-a brane Iranu kupnju teškog naoružanja, što uključuje borbene helikoptere.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika