27.05.2011. / 08:36

Autor: Hina , Nacional.hr

CIA u potrazi za tajnim prostorijama Osame Bin Ladena

CIA planira koristiti infracrvene kamere i druge uređaje sposobne za identifikaciju materijala ugrađenog iza zidova, unutar sefova ili u podzemlju

ReutersReutersPakistan je pristao da američka Središnja obavještajna agencija (CIA) uputi forenzički tim da ispita kompleks u kojem se skrivao Osama bin Laden, dajući agenciji dozvolu za uporabu sofisticirane opreme u potrazi za materijalima Al Kaide koji bi mogli biti skriveni unutar zidova ili ukopani u okviru kompleksa u Abotabadu, izvijestio je u četvrtak The Washington Post u svom internetskom izdanju, pozivajući se na američke dužnosnike.

Aranžman će omogućiti CIA-i da prvi puta uđe u kompleks koji je ranije proučavala samo iz daljine, pomoću satelita, bespilotnih letjelica i špijuna iz obližnje sigurne kuće koja je napuštena kada je Bin Laden ubijen, navodi list.

Američki dužnosnici rekli su kako se očekuje da će tim CIA-e stići u Abotabad za nekoliko dana, te da je cilj pokupiti stvari koje nisu odnijeli američki komandosi prilikom napada 2. svibnja ili pakistanske snage sigurnosti koje su osiguravale objekt u razdoblju nakon napada.

"Tim za napad bio je tamo samo 40 minuta", rekao je američki dužnosnik. Cilj je vratiti se na lokaciju i "napraviti još jedan, temeljitiji pregled". Dužnosnici su govorili pod uvjetom anonimnosti, jer se radi o obavještajnim pitanjima, napominje Post.

Zamjenik direktora CIA-e Michael Morell pregovarao je o pristupu kompleksu u Abotabadu tijekom posjeta Islamabadu prošloga tjedna, kada se sastao sa šefom glavne pakistanske obavještajne službe ISI (Inter-Services Intelligence), general bojnikom Ahmedom Shuja Pashom, rekli su dužnosnici.

U pristanku Pakistana vidi se ohrabrujući znak da su dvije špijunske službe spremne nastaviti suradnju, usprkos nezadovoljstva u Islamabadu zbog američke operacije u kojoj je likvidiran Bin Laden, kao i nizu novijih nesuglasica između CIA-e i pakistanskih kolega, ocjenjuje Post.

Pakistan je također pristao da CIA ispita materijale koji su pakistanske snage sigurnosti prikupile iz kompleksa u Abotabadu, rekli su dužnosnici. Agencija je isto tako zatražila da pakistanska špijunska agencija ISI pruži pomoć u analizi nekih zapisa koji su bili oduzeti u napadu i dostavljeni u sjedište CIA-e u Langleyu u sjevernoj Virginiji, kraj Washingtona.

Konkretno, američki dužnosnici, kazali su da CIA traži pomoć u dešifriranju referenci na imena pojedinaca i mjesta. Američki obavještajni dužnosnici opisali su zalihu materijala sakupljenog u Bin Ladenenovu kompleksu kao najveću obavještajnu zapljenu ikada zabilježenu, vezano uz Al Kaidu ili drugu terorističku skupinu. Materijali uključuju desetke računalnih uređaja za pohranu, kao i tisuće stranica papira.

CIA planira koristiti infracrvene kamere i druge uređaje sposobne za identifikaciju materijala ugrađenog iza zidova, unutar sefova ili u podzemlju. Pakistan je pristao na dogovor djelomice i stoga jer nema takve opreme, a pri probijanju dijelova strukture kompleksa tijekom pretrage mogli bi se uništiti svi materijali skriveni unutar građevine.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika