27.05.2011. / 15:42

Autor: Hina , Nacional.hr

Vučurević saslušan o bombardiranju Dubrovnika

Prema optužnici, Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina, u vrijeme kada je bio na dužnosti gradonačelnika Trebinja

Screenshot: YoutubeScreenshot: YoutubeIstražni sudac odjela za ratne zločine višeg suda u Beogradu Milan Dilparić saslušao je ratnoga gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića po pitanju optužbi republike Hrvatske za bombardiranje Dubrovnika, javlja u petak srbijanska agencija Beta.

Vučurević je saslušan nakon što je srbijanski prizivni sud ukinuo odluku višeg suda u Šapcu o izručenju nedavno uhićenog ratnoga gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Vučurevićev branitelj Svetozar Vujačić Beti je rekao kako kazneno vijeće odjela za ratne zločine treba utvrditi jesu li ispunjeni uvjeti za izručenje Vučurevića Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini čiji je on državljanin, te da se ta odluka može očekivati idući tjedan.

Odluka prizivnog suda slijedila je nakon razmatranja žalbi Vučurevićevih branitelja na odluke šabačkog suda o ispunjenosti uvjeta za njegovo izručenje Hrvatskoj i BiH i produljenju pritvora Vučureviću.

Viši sud u Šapcu odlučio je sredinom travnja da su ispunjeni uvjeti za izručenje Hrvatskoj i BiH Vučurevića, uhićenoga u Srbiji početkom travnja.

Prema optužnici, Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina, u vrijeme kada je bio na dužnosti gradonačelnika Trebinja. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.

Hoće li i kojoj od dviju država biti izručen Vučurević, konačnu će odluku donijeti srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika