28.05.2011. / 09:52

Autor: Hina , Nacional.hr

Tadić: Srbija želi ubrzati nastojanja za pridruženje EU-u

"Nakon Mladićeva uhićenja uvjeren sam da ćemo riješiti i slučaj (hrvatskog Srbina) Gorana Hadžića... no također ćemo biti u mogućnosti preusmjeriti više sredstava s ratnih zločina i ratnih zločinaca na organizirani kriminal", kazao je srbijanski predsjednik

Boris Tadić (Reuters)Boris Tadić (Reuters)Srbija želi ubrzati svoje nastojanje da se pridruži EU-u nakon uhićenja Ratka Mladića, fokusirati se na uhićenje posljednjega ratnog bjegunca Gorana Hadžića te pokrenuti borbu protiv kriminala i korupcije u zemlji, rekao je u petak za novinsku agenciju Reuters predsjednik Srbije Boris Tadić.

"Nakon Mladićeva uhićenja uvjeren sam da ćemo riješiti i slučaj (hrvatskog Srbina) Gorana Hadžića... no također ćemo biti u mogućnosti preusmjeriti više sredstava s ratnih zločina i ratnih zločinaca na organizirani kriminal", kazao je srbijanski predsjednik.

Tadić nije želio iznositi pojedinosti o Mladićevu uhićenju. "Mogućnost da se uhićenje realizira bila je vrlo velika i konačno se to i dogodilo", rekao je. "Želimo se riješiti tereta prošlost, demona prošlosti. Mladićevo uhićenje preduvjet je za stvarno i istinsko izmirenje u regiji."

Hadžić (52), bivši predsjednik vlade tzv. "republike srpske krajine", samoproglašene tvorevine na trećini Hrvatske tijekom rata 1991.-1995., optužen je za ratne i zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i nakon uhićenja Ratka Mladića jedini je bjegunac pred Haškim sudom.

Unatoč Mladićevu uhićenju, Srbija i ostale zemlje bivše Jugoslavije trebaju ispuniti demokratske, pravosudne i ekonomske reforme prije pridruženja EU-u, piše Reuters. "Svi moramo ispuniti sve kriterije. Ne smijemo sa sobom ponijeti stare konflikte, nerazumijevanja, korumpirana društva. Ulazak u EU cijele regije ključno je. Iznimno je važno da Hrvatska dovrši pristupne pregovore. To će otvoriti izglede i za Srbiju i Crnu Goru", rekao je Tadić.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika