30.05.2011. / 16:02

Autor: Hina , Nacional.hr

Mostar: Traži se Fluggeovo izuzeće zbog 'negiranja genocida u Srebrenici'

U izjavi za njemački Spiegel Christoph Flugge je rekao da je genocid samo holokaust te da taj pojam u svim drugim slučajevima treba zamijeniti sintagmom 'masovnog ubojstva'

Ratko Mladić (Reuters)Ratko Mladić (Reuters)Tri bošnjačka stradalnička udruženja iz protekloga rata zatražila su od Haaškoga tribunala izuzeće predsjedajućeg Christopha Fluggea iz sudskog vijeća koje će voditi postupak protiv Ratka Mladića zbog negiranja da je u Srebrenici počinjen genocid.

U pismu kojega je predsjedniku Haaškoga tribunala Patricku Robinsonu uputio Savez logoraša BiH, udruženja Žena žrtava rata i Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa izrazili su prosvjed zbog imenovanja Fluggea za predsjedajućeg Vijeća ističući da je u intervjuu njemačkoj tiskovini Der Spiegel 'negirao zločin genocida' u Srebrenici.

"Izjavom da je korištenje termina genocid za definiranje zločina u Srebrenici nepotrebno te da umjesto toga treba koristiti izraz masovno ubojstvo, sudac Flugge je pokazao da je sklon predrasudama, te negirajući Statut i sudsku praksu ICTY-a, pokazao da nije zaslužio niti biti sudac ICTY-a", navodi se u pismu bošnjačkih udruženja upućenom predsjedniku Haaškoga tribunala.

U izjavi za njemački Spiegel Christoph Flugge je rekao da je genocid samo holokaust te da taj pojam u svim drugim slučajevima treba zamijeniti sintagmom 'masovnog ubojstva'.

General Ratko Mladić, koji je protekloga tjedna uhićen u Srbiji, čeka izručenje Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu gdje će mu se suditi za ratne zločine počinjene u proteklome ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika