01.06.2011. / 09:32

Autor: Vedrana Rudan

O monstrumima & očevima

Vedrana Rudan: Tata ima visok tlak i mnogo voli jagode

Jedan od najsurovijih zločinaca u svjetskim razmjerima tretira se kao toplo ljudsko biće koje je, na pravdi boga, desetak godina živjelo na kruhu i vodi, ni ubuduće mu se bolje ne piše, pa mu se zato mora ispuniti baš svaka željica

Vedrana RudanVedrana RudanSrbi su konačno odlučili izručiti Ratka Mladića Hagu. Srpska potraga za jednim od najvećih svjetskih ratnih zločinaca poprilično se otegla zato jer Srbima nije bilo na kraj pameti učiniti ono što su njihova “braća” učinila mnogo ranije iako se hrvatski generali, nepravomoćno osuđeni na dugogodišnje robije, ako govorimo o zločinima, ne mogu usporediti sa Mladićem.

Kad je Hadeze "naše generale" isporučio Hagu mi Hrvati pojma nismo imali koje su im hrvatske "posljednje želje." Nitko nam nije javljao da li su poželjeli mali plavac, dingač, poljubiti staru baku, tucnuti ženu ili tražiti da im Država u privremenu ćeliju isporuči dvije ili tri kurve.

Otac Otadžbine

Do dana današnjega ne znamo ni koliki im je bio tlak. Sretna sam zbog toga. Ako se hrvatska službena politika i nije nikad iskreno odrekla svojih zločina bar nas nije obavještavala kako je ugađala našim generalima prije nego ih je strpala u avion za Hag. Svoje je sluge isporučila svojim gospodarima hladno, efikasno, brzo, bez vatrometa i vatrenih govora.

Ni hrvatski klinci koji su za vrijeme rata nosili pelene nisu kod hrvatske "isporuke" bili uznemireni koliko su to srpska djeca danas. Palila su sve što im je bilo na putu a Mladića drže Ocem Otadžbine. Strastvena dječica pojma nemaju tko je Mladić a oni koji u Srbiji znaju istinu o njemu ne pokazuju ni najmanju namjeru da je Srbima glasno i jasno kažu.

Progonjeno siroče

ReutersReutersMladić je za Srbe "iznemogli starčić", heroj, žrtva izdajnika zemlje Srbije, čovjek koji ima visok tlak, nekoliko moždanih udara, nema kose, liječio se sam jer mu godinama nije pružana odgovarajuća liječnička skrb, ukratko, progonjeno siroče.

Srbi se, sudeći po onome kako izvještavaju njihovi mediji, a naši uredno prenose, u odnosu prema njemu osjećaju krivima. Svi do jednoga. Zato mu u zatvor nose jagode i televizor, posjećuje ga sin sa ostalom rodbinom, posebno je dirljivo da će njegovi unučići prvi put vidjeti "onemoćalog starca" u šezdeset i devetoj koji im je djed i koji je od života tražio samo da ode kćeri na grob.

Najsuroviji zločinac

Kako dirljivo, zapravo. Može li biti monstrum tata koji želi suzama orositi zemlju u kojoj leži njegova draga Ana? Mi koji živimo na ovim prostorima zaista smo se nagledali svakojakih gadarija ali mi se nekako čini da je sve ovo što se dešava oko Mladića prešlo svaku mjeru.

Jedan od najsurovijih zločinaca u svjetskim razmjerima tretira se kao toplo ljudsko biće koje je, na pravdi boga, desetak godina živjelo na kruhu i vodi, ni ubuduće mu se bolje ne piše, pa mu se zato mora ispuniti baš svaka željica.

Mrski otac

ReutersReutersDa Srbi to sve rade u miru i tišini sve bi bilo okej ali ovako...Svijetu šalju jasnu poruku, dobit ćete Mladića ne zato jer je zločinac već stoga što ga moramo izručiti iako ga od srca otkidamo. Doduše, u čitavoj ovoj jezivoj priči ima i nešto bolesno utješno za rodbinu tisuća njegovih žrtava. Odvezli su ga na grob "njegove Ane" koja se ubila njegovim pištoljem baš zato jer nije mogla podnijeti što je njegova.

Mladić se toliko puta narugao svojim žrtvama, i mrtvima i živima, pa bi onim živima njegov pohod na Anin grob uz sirene, ambulantna kola, policiju i vojsku mogao biti tračak utjehe. Ima pravde. Ni mrtva Ana nije mogla pobjeći od mrskog oca koji nije imao mira dok nije na nju mrtvu pljunuo. Na nju je, vozeći Mladića na njen grob, pljunula i srpska vlast. I na nju i na čitav svijet. Ali to nije ništa novo.

Rudan.info

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 01.06.11. 10:24

Vedrana,moj naklon do zemlje.


registracija
28/2/08

lepiaf, 01.06.11. 11:26

bravo vedrana!


registracija
28/4/10

Zvonko, 01.06.11. 11:53

Vedrana u svom poznatom stilu i diskursu napada Mladića i politiku Srbije oko samog uzručenja, ali malo ipak pretjeruje. Budimo realni na trenutak, pa Mladića ipak nemojmo stavljati u red najvećih zločinaca "svijetskih razmjera". Dakako da se on s pravom može staviti u red najvećih poslijeratnih (poslije WWII) zločinaca, iliti modernog vremena, ali ne i svjetskih razmjera!

Miloševićeva politika s kraja 20. stoljeća odnijela je preko 150 000 života, pa bi već s ovim, Mladić morao stati u red. Akademici SANU-a, kao "master mind" velikosrpskog projekta isto tako.

Ovdje na portalu postoje komentatori koji s velikim humanizmom gledaju na žrtve Mladića, Miloševića i Karadžića, do te mjere da su spremni s njima u koš strpati i Tuđmana, dočim taj isti humanizam nestaje kada su u pitanju žrtve Valtera zvanog Tito! Mnogi svjetski povjesničari su Tita stavili na 10. mjesto mega-ubojica 20. stoljeća, a Vijeće Europe je osudilo komunizam kao ideologiju u praksi. Rijetki se onda ovdje s istim humanizmom odnose prema Mladiću, Miloševiću i prema Titu! Jel zbog toga što Milošević i Mladić nisu na pobjedničkoj strani? Bi li iste panagirike pisali da je situacija 90-ih bila obrnuta? Gdje je tu vjerodostojnost?


registracija
2/1/11

prohujalo, 01.06.11. 12:05

draga Vedrana
Vi pisete ono sto osjecate, osobno niste dozivjeli
osobnu tragediju rata na bivsim prostorima SFRJ
ja osobno prozivljavam agoniju-porodicnu vec desetljecima.
Na nasim prostorima, uvijek ste na marginama za sto ce vas osuditi......koji clan porodice je pogrijesio
Takvi kao sto je Mladic-postoje na svim razinama....
jao si ga nama dok ocekujemo nekog iz svijeta da rijesi nas problem.....a isti taj svijet ima svojih problema do guse.......
Dali je to nasa nesretna zvijezda.....ili tako drugi odlucuju da nam bude.............????????
osobna tragedija je vrlo teska stvar.....nakaleme vam nesto za sta osobno niste krivi......

Osobno se nadam da cemo mi u suradnji sa svijetom ipak rasvijeliti neke slucajeve......
Svi oni.....dok su imali moc izivljavali su se na ljudima
kad je njihovo d... u pitanju onda je druga situacija
Da je imalo pravde- svima tima trebalo bi omoguciti u Hagu(znamo da su tamo sve tri nacije)-dati im oruzje i borbu do smrti.......
a mi obicni smrtnici to da gledamo....


registracija
7/1/11

djani, 01.06.11. 12:51

Vedrana,svaka ti dala pa i moja!!!!!!!!!!!


registracija
17/12/10

zmaj, 01.06.11. 12:55

Samo gonjaj Vedre!!!


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 01.06.11. 14:06

Vedric nakon dugo vremena jedno dobro stivo,i to zamisli bez obaveznog sexa.Cestitam.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 01.06.11. 14:19

Enti pravdu sad kad je doživio staračke godine i kad je zreo samo za gerijatriju u Hagu.Kakva korist kad neće dugo biti u zatvoru.Ja mu želim da ipak poživi što duže i to u nekom turskom zatvoru.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 01.06.11. 18:17

Ipak je Obama bio u pravu :
metak u čelo zločincu Bin Ladenu.
Ova zvijer u ljudskoj spodobi Mladić
sada će u zatvoru imati liječničku njegu, vrhunsku hranu i komfor, posjete obitelji, medijsku pažnju.
Što će mu manjkati osim da starački šeće nekim parkom?
Trebalo je Mladiću - metak u čelo!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 01.06.11. 18:17

Ipak je Obama bio u pravu :
metak u čelo zločincu Bin Ladenu.
Ova zvijer u ljudskoj spodobi Mladić
sada će u zatvoru imati liječničku njegu, vrhunsku hranu i komfor, posjete obitelji, medijsku pažnju.
Što će mu manjkati osim da starački šeće nekim parkom?
Trebalo je Mladiću - metak u čelo!


registracija
10/11/09

ruvil, 01.06.11. 19:27

Vedrana ovo ti je za pet!


registracija
7/1/11

djani, 01.06.11. 20:53

vedrana,vedro nebo moje ,kako volim noge tvoje


registracija
1/6/11

stevanja, 01.06.11. 22:24

Divno je ovo Vedrana sastavila. Mozda malo "prejako" ali ipak ...

Jedino sto bih mogao zamjeriti je dio recenice iz prvog paragrafa: " ...iako se hrvatski generali, nepravomoćno osuđeni na dugogodišnje robije,..."

Ja se samo pitam da li ce po ovoj Vedraninoj teoriji Mladiceva kazna (ako je dozivi) biti pravomocna ili nepravomocna ...

Sve mi diraj samo nase ne ... Sa istim pravom Srbi urlaju na Hrvate i stite "svoje nepravedno osudjene" zlocince dok su "oni sa druge strane" svi odreda monstrumi i zvijeri ...

Po meni .... zlocinci trebaju da budu osudjeni ... i da odrobijaju ... pa bilo to nasi ili njihovi .


registracija
10/7/09

Anemona, 02.06.11. 09:00

Petica!
Cista.


registracija
2/6/11

Ravanelli, 02.06.11. 15:43

zašto bi ovoj spodobi dali metak u čelo, nee, šteta trošit na njega metak, gurnit nogon u septičku jamu neka roni i pliva,bacit mu prsluk ako nezna plivat da uživa u trenutku,mogu mu se pridružit i naši ministri pa zaigrat picigin s njim


registracija
21/2/11

skyway, 03.06.11. 05:54

Ma ne znam Vedro sto da ti kazem, osim da cim ti subjekt u recenici nije u kurcu, ti se otmes kontroli i nabilavas iz malog mozga. Odmah da ti kazem da sam i ja Hrvat, ali mali, zakrzljali, pa nekako "ne moram" misliti jednostrano, iako mi je zao Gotovine, jer je nevino stradao zbog maloumne Tudjmanove politike. Isto tako vjerujem da je Mladic najveci zlocinac s ovih prostora.
Ali draga vedrice nije bas da smo mi nepocudni prema nasim uznicima, makar im nismo znali zelje i nismo im nosili jagode i navodili kurve. Ovako, da ti sapnem, ako nisi znala, Norac je zatvor pretvorio u lakrdiju, a zgubidane smo za obranu Gotovinine platili tricavih trideset milijuna dolara. Ti zajedno samnom i svima nama, sunce moje naivno...
E sada je u prici kci Ana, sto ti je bez blage pameti, jer i ne znas razloge njezina ubojstva, sto nije ni bitno, kao ni oruzje s kojim je skoncala. No, dobro je za pricu...
U biti da nam nema Srba bili bi smo osakaceni i ne bi znali koliko smo bolji, isto kao i to da nema Tita, ustase ne bi ni zivjele, ili bi zivjele uzalud. I sve se u krug vrtimo oko vlastitog repa, rezuci kao psi edabi dokazali svoje nevino i cedno lice, a rugobe nam se kese iz ogledala...
P.S.
Vedranek, vrati se kurcu mila moja, tu si neprikosnovena, a ostalo je za malo pametnije od tebe...


registracija
2/9/09

Gogo, 03.06.11. 12:52

O vulgarnosti, ime ti je Gordana Rudan.


registracija
2/9/09

Gogo, 03.06.11. 12:56

Hi-Hi, htjedoh reci Vedrana ...Rudan....


registracija
1/6/11

microcosmos, 03.06.11. 23:13

Da si samo malo čitala srpska online izdanja znala bi da je Mladić izjavio: "Nisam se ubio, a znam i zbog koga." Takodje je rako da zna ko mu je ubio ćerku.
Zbog toga je bljutavo u bilo kakvom kontekstu pominjati njegovo mrtvo dete, pogotovu kada je tekstu dat ironočan ton.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 04.06.11. 19:41

Mladić je mala beba za HDZ. Dovoljno je vidjeti ko je sve u zatvoru i zaključiti da je sam vrh Vlade u zločinu. Naravno niko nikada neće moći izbrojati mrtve koji su sahranjeno direktno od domaće zlocinacke organizacije.


registracija
7/1/11

djani, 05.06.11. 09:19

KINEZOJAPANAC ,KAD JE TEBI TA ZVIER MALA BEBA ONDA SI TI NAJVEĆI LUĐAK NA OVIM PROSTORIMA


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 05.06.11. 13:59

djani---oprosti molim te mozda sam malo pretjerao usporedivsi Mladica i HDZ kako je Mladic mala beba u odnosu na zlocine koje je HDZ pocinio direktno svome narodu. Ispravljam se, Mladic je fetus u odnosu na HDZ koji je uništio, opljackao, zavio u crno SVOJ narod, SVOJ mamlaze jedan. Za tebe je izgleda tako nesto nemoguce kao da zivis u Australiji. Mladic je zlocinac tu nema dvojbe, ali HDZ su zlocinima premasili 100 Mladica, a dok ti to budes zbrojio proci ce jedna cijela generacija, a ja cu ti i dalje biti ludak.


registracija
8/7/10

Maroje, 07.06.11. 09:10

Na našu žalost još veliki dio srba-replika Mladića slobodno šeće po Srbiji, Bosni, Hrvatskoj , Sloveniji...


registracija
17/10/07

Radmila, 07.06.11. 15:18

Vedrana! O.K. misljenje i tvoj komentar o ratnom zlocincu Ratku Mladicu, i da je gori od BIn Ladena, ali zeno sto spominjes u tom kontekstu cerku koja je navodno izvrsila samoubistvo. Nedaj boze takvu tragediju nikome, pa i najvecem neprijatelju. Nikada se nezna sta nas ceka od vlastite djece?


registracija
17/4/10

insajder1, 08.06.11. 11:56

Medijski bum Ante,Mladic isto sranje samo drugo pakovanje.
I u Srbiji su se isto tako zrtve cudile sto je Jaca Srpski Stan zamalo suzu pustila zbog nepravicne osude heroja zlocinackog udruzivanja :))


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika