05.06.2011. / 13:54

Autor: Nacional.hr

Srbija u strahu: Mladić će pokušati prebaciti krivnju na Beograd?

"Mladić bi na taj način umanjio odgovornost, ali se ne bi u potpunosti oslobodio. Počinjenje zločina, i po zapovjedi, je ipak zločin", ističe Stojanović

Ratko MladićRatko MladićIako suđenje Ratku Mladiću još nije ni zakazano, a očito je da će biti pravi medijski cirkus, već se nagađa kakvu će obranu taj ratni zločinac koristiti.

Beogradski profesor međunarodnog prava Radoslav Stojanović priznao je za B92 kako strahuje da bi Ratko Mladić pokušao odgovornost za genocid u Srebrenici prebaciti na službeni Beograd.

Stojanović tvrdi kako prilikom odluke o Srebrenici nije bilo kontakta između Mladića i Beograda. No, ne isključuje mogućnost da Mladić ipak pokuša prikazati da je bio u kontaktu s Miloševićem prilikom donošenja odluke.

Ukoliko se to dogodi, takve optužbe mogle bi obnoviti postupak tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

"Mladić bi na taj način umanjio odgovornost, ali se ne bi u potpunosti oslobodio. Počinjenje zločina, i po zapovjedi, je ipak zločin", ističe Stojanović.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 05.06.11. 14:19

Prvi puta cujem da neko moze prebaciti krivnju sa sebe na sebe.


registracija
7/1/11

djani, 05.06.11. 14:26

i ja to prvi puta čujem,a što ćemo još čuti ........


registracija
11/10/10

agaSovulj, 05.06.11. 16:22

ma da, radio je protiv Milosevicevih uputa. Taj je smjernice izdao jos prije nego sto se zapucalo na brdima Balkana. Znao je Milosevic sto ce se dogoditi; hrvatski Srbi ce ustat od straha pred sve glasnijim poklicima i provokacijama crnokosuljasa; zastita hrvatskih Srba ce mu biti isprika za napad na Hrvatsku; a poslije cerecenje Bosne, zajedno s Tudmanom - to je naravno ukljucivalo i "ciscenje" podrucja koja "prirodno"pripadaju Srbiji (ili Hrvatskoj). I sad je Mladic to gdje je. Zasluzeno.


registracija
1/6/11

microcosmos, 05.06.11. 20:33

gospodo da se nebih ponavljao, posetite stranicu

http://www.nacional.hr/clanak/109538/florence-hartmann-mladicevo-uhicenje-nece-dovesti-do-pomirenja-u-regiji

ovo važi naročito za djanija, radi prosvetljenja. Ali nije zgoreg da i drugi prošire vidike. Svi bi drugačije pričali kada bi shvatili da nije bilo agresorsko-odbrambenog rata, već nesrećnog i krvavog raspada jedne države koja je bila trn u oku velikima. Zato su i režirali njen raspad uz okolnosti koje su im išle na ruku (uvođenje nazovi demokratije i višepartijskog sistema u republikama, dolazak na vlast nacionalističkih diktatora...).

Da nije bilo toga sada bi se mi mogli "svađati" gde je lepše: na Slovenačkom, Hrvatskom ili Crnogorskom primorju.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 06.06.11. 03:34

ne mislim da je do raspada doslo jer smo bili trn u oku velikim silama. Padom berlinskog zida i raspadom komunizma, trka kapitalizma i komunizma je definitivno zavrsena. Do raspada je doslo prvenstveno radi bolesne vizije Milosevica o stvaranju velike Srbije, kao i Tudmanove o velikoj Hrvatskoj. To je bio i cilj cetnicke a i ustaske emigracije. A odgovaralo je i mnogima unutar te bivse drzave, jer je to bilo jedinstvena prilika da se dode na vlast i napune dzepovi.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 06.06.11. 06:57

@agaSovulj
Potpisujem Vas komentar, posebno deo o pljacki. Kao sto je to Jurica Pavicic rekao, u ovom regionu kada ljudi na vlasti pocnu pricati o domoljublju, odmah proverite gde Vam je novcanik, posto ce Vam to masni naplatiti.


registracija
2/1/11

prohujalo, 06.06.11. 07:32

agaSovulj
slazem se sa vama u nekim tockama, ali da smo bili trn u oku bili smo....
dali je igdje kao kod nas bilo besplatno skolstvo-i to visoko
zdravstvo isto tako besplatno-jos uvijek je, ali na drzavne pretrage danas cekate i do godinu dana
na tom istom zapadu kad vam pozlije, ako ne placate clanarinu za PP, znate koliko cete platiti da vas pokupe.
Bivsa SFRJ je bila prva u nasem okruzenju, evo nema dugo citam da cak Njemci rade u Poljskoj,
Koliko je bilo nase bogatstvo pogledajte kakve sad multimilijunere imamo, kojima mogu zaviditi zapadnjaci
ciji kapital se zaraduje generacijama, kod nas nekih
par godinica......


registracija
11/1/10

fluid, 06.06.11. 11:04

microcosmos i pojedinci na ovoj stranici,žele zamjeniti teze.Ustaše,kakvi god krvoloci bili,vodili su politiku na hrvatskom tlu i samo na hrvatskom tlu.Četnici ratuju,ali i ostali Srbi koji ne moraju nužno biti četnici,po ideologiji Načertanija.A to je plan Velike Srbije.Dakle uzimanje tuđih teritorija i pripajanjem Srbiji."Gde je srpska noga i srpski grob,tu je Srbija."To je glavna tema koja je iznjedrila konačne obračune na ovim prostorima a ne strane sile.Da se u ostvarenju planova i sa jedne i sa druge strane izrodilo od zla oca od gore matere,da su se pojedine sile zaista uključile u presuđivanje kome šta i koliko(barem su pokušale ali Hrvatska to nije dozvolila),to je istina.Ali suština problema i uzrok svih zala na ovim prostorima je imperijalistička težnja Srbije i Srba da zagospodare i otmu tuđe i podrede pod svoje.To je bit svega i ne mutite vodu zamjenjenim tezama.Prodaja magle vam više ne prolazi i vaš karcinomni ego je zauvjek pročitan.Vi ste Srbi bolesna nacija.Bolesna nacija koja želi Srbiju na temelju zločina,nepravde i otimačine.Ratove gubite jer ste nesposobni i kukavice ali ste zato dobitnici za zelenim stolom gdje muljažama,drekom o ugroženosti i prevarama dobivate ono što vam nikada nije pripadalo(Kosovo,dio Vojvodine-do Zemuna i koješta drugo).Zato kuš o svojim pravednim viđenjima situacije i vašim analizama istina.


registracija
8/7/10

Maroje, 06.06.11. 13:23

I srpska djeca će generacijama ispaštati od zbog počenjenih zločina otaca.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 06.06.11. 17:19

slazem se s vama, fluid, da je Milosevic, sa svojom Velikom Srbijom, glavni krivac. Medutim, Tudman mu je u tome dobrano pomogao. Htio se rijesit Srba u Hrvatskoj, i na tome je radio. To je Milosevicu posluzilo kao opravdanje pred Evropom i SAD, kao vidite opet oce da kolju nas Srbe i mi smo tu samo da to sprijecimo, i nismo agresori, dok je pravi cilj bila Velika Srbija. Njihova emigracija uvelike je lobirala po zapadu, predstavljajuci Srbe kao zrtve prvo u Hrvastkoj, onda u BiH. Ustvari Tudman je nasjeo na Milosevicevu igru. A to da je Tudman htio Veliku Hrvatsku, na racun Bosne, to je dobro poznato.
Tako ja vidim te dogadaje, a tako ih vide i neki strani promatraci. I ne mislim da je ijedna nacija bolesna. Bolesni mogu biti pojedinci i takvih ima u svakom narodu. Koji su njihovi bolesnici, a koji nasi, to je poznato, mada se neki njihovi kao i neki nasi nece s tim slozit.


registracija
1/6/11

microcosmos, 06.06.11. 19:50

vidim da fluid i ostali stalno pominju načertanije iz 19.veka.
Svi znaju za načertanije, ali niko ne zna Franju i njegova "bespuća" kojima je poveo hrvatski narod.

100 godina nakon načertanija pogledajte šta se desilo u ne tako davnoj prošlosti koju vi Hrvati želite da zaboravite. Još postoje živi svedoci tog vremena. A onda procenite da li je strah srpskog življa u Hrvatskoj bio opravdan, naročito kada su Martin Špegelj i udruga snimljeni od KOS-a u dogovoru o nabavci oružja i nasilnom otcepljenju od SFRJ. "Hrvatska Hrvatima!" - kao u doba NDH:

http://www.jasenovac-info.com/cd/zrtve/deca-zrtve/index_l.html

Pogledaje pa recite ko ovde želi državu na temelju zločina. Budite srećni što posle II sv.rata niste stavljeni u bukagije kao genocidna nacija. I danas imate opravdanja za ustaške zločine, "humanisti" kojima tragovi smrde nečoveštvom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika