06.06.2011. / 14:01

Autor: Nacional.hr

The New Republic

'Posljedice 'isključivanja' Srbije iz EU mogle bi biti veoma ozbiljne'

Čvrsto povezivanje demokratske Srbije i ostalih balkanskih država s EU nudi Europi najbolji način za izbjegavanje oživljavanja konflilkata iz 1990-ih godina. Dugoročne posljedice isključivanja Srbije iz EU mogle bi potencijalno biti veoma ozbiljne

Boris TadićBoris TadićUhićenje Ratka Mladića ponovno je aktualiziralo pitanje ulaska Srbije u Europsku uniju, odnosno odnosa EU prema zemljama na Balkanu. U tekstu za vašingtonski list, The New Republic, profesor politike sa Sveučilišta u New Yorku, Joshua A. Tucker, osvrnuo se na činjenicu da bi izbjegavanje primanja Balkana u europsku obitelj moglo ponovno potencirati sukobe poput onih s početka 1990.-ih godina.

Iako su europski mediji uhićenje Ratka Mladića prikazivali kao pozitivan čin i dodatni plus za Srbiju, Tucker ističe kako je to "daleko od pozitivnog momenta za EU". Naime, EU se bori s problemima u vlastitom dvorištu - od dužničke krize koja prijeti eurozoni, pa do zasićenja proširenjem.

Problem Kosova

"Osim toga, srbijansko članstvo prisilit će EU da se suoči s problematičnim pitanjem Kosova, koje je proglasilo neovisnost od Srbije, ali koje Srbija ne priznaje", piše Tucker.

Drugim riječima, ističe, srbijanski san o Europskoj uniji, mogao bi biti dalje no što ljudi misle. No, EU se mora oduprijeti želji da odgodi ulazak Srbije na neodređeno vrijeme.

"Kao što nas je Arapsko proljeće podsjetilo, demokratizacija je osjetljiv proces koji se bori s čitavim nizom potencijalnih problema i beskrajnim mogućnostima za propast", naglašava Tucker i dodaje kako je upravo prisustvo EU bilo jedan od važnih faktora u demokratizaciji istočne Europe.

Mahanje s mrkvom

'Kamuflirani demokrat na čelu Srbije': Neprihvatljiv predlog Tadića o podjeli Kosova

"EU pruža zemljama izravnu pomoć u demokratskom razvoju, što je zasigurno važno. No, ono što je još bitnije je da gura progresivne reforme mašući s mrkvom EU članstva pred zemljama kandidatkinjama i govoreći kako ne mogu postati članice bez ispunjavanja određenih demokratskih kriterija", slikovito opisuje Tucker i kao najbolji primjer upravo navodi bivšu Jugoslaviju gdje su zemlje, unatoč nasilju i razaranju koje je donio rat, ipak spremne na razvoj demokracije.

"Bez EU ne znamo što bi se dogodilo. S Bosnom, Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom koje još uvijek čekaju svoj red iz Srbije, ovo nije vrijeme da pokušamo vidjeti što bi se dogodilo Balkanu ukoliko članstvo u EU ne bi više bilo moguće", ističe Tucker.

Navodi kako je najbolji primjer protiv takvog scenarija, aktualna situacija u zemljama bivšeg SSSR-a.

Najgore nasilje nakon 2. svj. rata

"U zemljama bivšeg SSSR-a, rezultat djelomične demokratske konsolidacije je mnogo lošiji ili čak nepostojeći u usporedbi s nekim drugim zemljama u središnjoj Aziji. Mnogi se slažu kako je EU postala najupečatljivija i najprobitačnija organizacija koja promiče demokraciju u svijetu kakav poznajemo", napominje Tucker.

Na kraju podsjeća kako je autoritarni režim u bivšoj Jugoslaviji Europi sredinom 1990.-ih pokazao najgore nasilje od Drugog svjetskog rata.

"I dok s jedne strane to pokazuje ograničenja EU u ohrabrivanju demokratizacije, također ukazuje na važnost priznavanja napretka koji je ta regija ostvarila posljednjih godina. Jedno od čeličnih pravila međunarodnih odnosa je da će demokracije rjeđe ulaziti u rat s drugim demokracijama. Već sama originalna ideja EU leži u povezivanju demokratske Njemačke s ostatkom Europe kako bi se izbjeglo ponavljanje Drugog svjetskog rata. Čvrsto povezivanje demokratske Srbije i ostalih balkanskih država s EU nudi Europi najbolji način za izbjegavanje oživljavanja konflilkata iz 1990-ih godina. Dugoročne posljedice isključivanja Srbije iz EU mogle bi potencijalno biti veoma ozbiljne", zaključuje Tucker na kraju svog teksta.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
22/6/10

Konstantinos, 06.06.11. 14:10

Srbija je teski balkanski bolesnik, bila, i bit ce!


registracija
21/4/11

spBN, 06.06.11. 14:57

@Konstantinos,

Hajd malo da cujemo o ZDRAVLJU tvoje novonastale balkanske drzave .


registracija
18/6/09

Papar, 06.06.11. 16:03

I oni imaju svog Kuhnera. Samo je njihov ziher jeftiniji od našeg.


registracija
9/10/10

diferencijal, 06.06.11. 16:35

Srbija se neće isključiti ali će se morati uspostaviti nova arhitektura, sada ili malo kasnije. Kosovo treba podijeliti a RS pripiojiti Srbiji.

I mi u HercegBosni se moramo otcijepiti.
I to će biti, tako. drukčije ne može.


registracija
23/8/09

xaron, 06.06.11. 20:36

Ovaj Amer opet lupeta. Ono sto on predlaze je :
Balkan u EU. Kao Amer on nema pojma sto je to EU a ni sto je to Balkan. Stvarni izbor je nestabilni Balkan ili nestabilna EU, jer EU i Balkan
ne idu skupa. Nisu isli skupa u proslosti pa nece ni u buducnosti.


registracija
7/1/11

djani, 06.06.11. 21:55

srbija ima probleme ,neće lako u EU ,a to je opasno za Bosnu na koju srbija pikira oduvijek ,proširenje ka zapadu


registracija
26/1/08

Rampa, 07.06.11. 01:07

"Demokratska" Srbija?

Takvo što je teško moguće!!

Kosovo ostaje cijelo, to se ne pita Srbiju već SAD!

"Rs" nikad neće moći biti pripojena Srbiji, samim tim što je 75% današnje teritorije "rs" okupirani većinski prijeratni hrvatski ili bošnjački teritorij ili hrvatsko/bošnjački!

A i nije ovo više '92-a god!

Svaki pokušaj otcjepljenja "rs" bi u kratkom roku doveo Srbe u traktorske kolone prema Srbiji!

S tim da bi u takvim odnosima snaga većina bosanskih Hrvata bila protiv Srba i u vojnom savezu sa Bošnjacima(posavski Hrvati) ili samostalno djelovala protiv Srba( Hrvati Sr.Bosne)!!

A vi hercegovački Hrvati iz "herceg-bosne", loše kopije "rs", koji ste u savezu sa Srbima( bruka i sramota!! ) stavite prst u uho, pa razvalite gangu, to je jedino što možete otcjepiti, samo uho urlajući gangu!!


registracija
20/8/10

McCoy, 07.06.11. 07:35

Rampa, opet sanjaš vlažne snove. Po princiu "što je babi milo..."
Politički trenutak je takav da niko u stvari ne želi stvarno menjanje postojećeg stanja na Balkanu - jedini zajednički cilj većine političkih elita u ovim banana državicama je da se nekako dočepaju pristupnih fondova EU jer misle da će im to olakšati ostanak na vlasti i mogućnost da se dočepaju fotelja u EU parlamentu. Srbija, Hrvatska, BiH,... sve je to isti bananaland a to znaju i Ameri; većina ovakvih izjava služe da raspale maštu i strasti u bilo kom pravcu. Već koliko sutra će neko drugi izjaviti kako nakon Hrvatske niko više sa Balkana neće biti primljen u EU. Budalaštine.


registracija
26/1/08

Rampa, 07.06.11. 08:57

McCoy, ja ne kažem da će doći do rata, ja samo kažem što bi bilo kad bi došlo do njega!
Politički trenutak sad jest takav, ali tko zna što nam donosi idući trenutak!
A u svom komentaru se osvrćem i na turbo vlažne snove od diferencijala!


registracija
8/7/10

Maroje, 07.06.11. 12:11

Demokratska Srbija?Nikada, pa ni onda sa takvim narodom.Da bi im se oprostilo za sve zločine, trebaju se pokajati, a kajanja ni na vidiku.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika