06.06.2011. / 14:45

Autor: Hina

Pahor: Vlada ostaje, nećemo 'baciti koplje u trnje'

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak da ne razmišlja o ostavci jer je njegova vlada odgovorna za stanje u državi unatoč uvjerljivu porazu na referendumu u nedjelju.

Borut PahorBorut PahorSlovenski premijer Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak da ne razmišlja o ostavci jer je njegova vlada odgovorna za stanje u državi unatoč uvjerljivu porazu na referendumu u nedjelju.

"Nećemo 'baciti koplje u trnje' sve dok imamo odgovornost za vođenje države, učinit ćemo sve da se taj rad nesmetano nastavi", rekao je Pahor nakon sastanka na kojemu je s predsjednicima koalicijskih partnera u vladi analizirao posljedice referenduma.

Na njemu su slovenski birači velikom većinom odbili primjenu tri zakona koja je parlament već prihvatio, uključujući i ključnu mirovinsku reformu koja je predviđala podizanje praga za odlazak u mirovinu bez odbitaka na 65 godina života. Vlada je mirovinsku reformu tretirala kao svoj prioritet u nastojanju da postupno smanji proračunski deficit i osigura dugoročnu održivost mirovinskog sustava.

Pahor nakon "kriznog" sastanka s predsjednicom Liberalno-demokratske stranke (LDS) Katarinom Kresal i predsjednikom stranke Zares Gregorom Golobičem, svojim koalicijskim partnerima u vladi, nije želio odgovarati na pitanja novinara, ali je naglasio da je zadovoljan današnjim dogovorom da se rad vlade nastavi jer je to uvjet za nastavak pozitivnih trendova za koje je zaslužna ova vlada.

Kako bi spriječila kratkoročne negativne efekte odbijanja mirovinske reforme, vlada će u četvrtak odlučiti o tome hoće li u parlament ići samo s rebalansom proračuna ili i s interventnim zakonom kojim bi se provele restrikcije vezane uz plaće javnih službenika, mirovine i socijalna primanja, rekao je Pahor. Uz to, najavio je da će već krajem tjedna sa sindikatima i poslodavcima održati sastanak na kojemu bi se vidjelo je li moguće provesti ponešto izmijenjenu mirovinsku reformu s njihovim pristankom. Vlada će isto tako razmotriti strategiju privatizacije dijela državne imovine, koja se procjenjuje na 8,5 milijardi eura, ne bi li se i na taj način našle mogućnosti smanjivanja javnog duga i proračunskog deficita, najavio je Pahor.

On je odbio razmišljanja prisutna u javnosti da bi njegova vlada nakon poraza na referendumu trebala dati ostavku ili da bi se sadašnja koalicija lijevog centra trebala sama raspustiti i tako omogućiti prijevremene parlamentarne izbore još ove godine.

"Treba se čuvati nepametnih političkih poteza koji bi mogli ugroziti sadašnje pozitivne trendove", rekao je Pahor. Dodao je da se pozitivni trendovi za koje je zaslužna reformska politika njegove vlade ogledaju u očekivanu rastu BDP-a od dva posto, smanjenju nezaposlenosti, te da su socijalne razlike u Sloveniji manje nego u mnogim drugim europskim zemljama.

Pahor je dodao da poštuje odluku birača koji su na referendumu u nedjelju reforme odbili, u suprotnosti s namjerama vlade, ali da su reforma mirovinskog sustava, ali i javnog zdravstva, te tržišta rada neophodni kako bi se trend gospodarskog oporavka nastavio. "Napravili smo mnogo da izvučemo državu iz recesije, trendovi su pozitivni, no potrebne su temeljite, a ne samo kozmetičke reforme za postizanje konkurentnosti koju želimo", rekao je Pahor.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika