Objavljeno u Nacionalu br. 812, 2011-06-07

Autor: Ivan Pandžić

STOČARSKA EKSPANZIJA NAJVEĆE HRVATSKE KOMPANIJE

Agrokor uložio 55 milijuna kuna u gradnju farme svinja

IVICA TODORIĆ
najavio je gradnju 10 novih svinjogojskih farmi nakon preuzimanja vukovarskog
VupikaIVICA TODORIĆ najavio je gradnju 10 novih svinjogojskih farmi nakon preuzimanja vukovarskog VupikaTvrtka Vupik u vlasništvu Ivice Todorića ulaže 55 milijuna kuna u novu svinjogojsku farmu Pačetin. Farma će imati kapacitet od oko 12.300 tovljenika, a plan je proizvoditi 35 tisuća tovljenika godišnje. Vupik, koji je prije nešto više od godinu i pol dana preuzeo Agrokor Ivice Todorića, već je pokrenuo proceduru kod Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za ishođenje uvjeta zaštite okoliša na novoj farmi. Farma će se nalaziti dva kilometra sjeveroistočno od naselja Pačetin, u općini Trpinja.

"NOVA FARMA PREDSTAVLJA proširenje proizvodnih kapaciteta, odnosno nastavak razvoja svinjogojskog programa Agrokora", poručili su iz odnosa s javnošću koncerna, potvrdivši kapacitete i iznos ulaganja. Nova svinjogojska farma je jedna od 10 koje je Agrokor najavio izgraditi nakon preuzimanja Vupika, a u ovom trenutku se priprema dokumentacija i za nove farme. Ukupno bi se trebalo izgraditi šest svinjogojskih, po jedna farma za tov teladi i junadi, a dvije farme bi se prenamijenile za proizvodnju mlijeka. Najavljeno ulaganje u pet godina iznosi 430 milijuna kuna. Agrokor je 88 posto Vupika preuzeo za 30 milijuna kuna i obvezu plaćanja dugovanja prema državi, a u utrci za nekadašnjeg poljoprivrednog diva je pobijedio M San i Žito. Vupik je lani imao dobit od 105,6 milijuna kuna nakon što je u 2009. godini ostvario gubitak od 434,5 milijuna kuna. No to je uglavnom razultat izvanrednih prihoda i otpisa u procesu restrukturiranja, dok bi ova godina trebala dati jasnije pokazatelje poslovanja tvrtke.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika