Objavljeno u Nacionalu br. 812, 2011-06-07

Autor: Marko Biočina

Radnici strahuju od gubitka terminala u Pločama

U BiH javnosti sve je više onih koji strahuju da bi NTF gubitkom te tužbe mogao ostati bez vlasništva nad tim strateški važnim terminalom

Iako je domaćoj javnosti cijeli slučaj relativno nepoznat, hrvatska luka Ploče predmet je najvrijednijeg najvrijedniji trgovačko-pravni spor u regiji, koji bi trebao biti dovršen kroz nekoliko mjeseci. Radi se o tužbi za naknadu štete vrijednoj 116 milijuna dolara koji je britanska naftna kompanija Deltagrip podnijela protiv bosansko-hercegovačke tvrtke NTF, upraviteljem i vlasnikom naftnog terminala u Pločama.

Radi se o jednom od najvećih i najvažnijih naftnih terminala na istočnoj obali Jadrana, o kojem faktički ovisi opskrba tržišta BiH naftnim derivatima, a dio kojeg je Deltagrip koristio temeljem ugovora sklopljenog na rok od 30 godina. Ipak, taj ugovor NTF je prekinuo nakon što britanska tvrtka nije prihvatila zahtjev o 150-postotnom povećanju cijene skladištenja, pa je cijeli slučaj na kraju završio sporom pred Međunarodnom trgovinskom komorom u Parizu. Radi se o tijelu čije odluka obvezujuća za sve države članice komora, pa tako i BiH, a u tamošnjoj javnosti sve je više onih koji strahuju da bi NTF gubitkom 116 milijuna dolara vrijedne tužbe, oko koje je u međuvremenu pokrenut arbitražni postupak, faktički mogao ostati bez vlasništva nad tim strateški važnim terminalom. Tako je prošlog tjedna u bosansko-hercegovačkim medijima objavljeno otvoreno pismo sindikata zaposlenih na pločanskom terminalu upućeno Vladi Federacije BiH u kojem se čelne ljude NTF-a optužuje za mobing nad radnicima i poslovno štetne odluke, te od Vlade traži da se pokuša sklopiti nagodba s Deltagripom kako bi se spriječio eventualni gubitak terminala i radnih mjesta. Tako se u pismu navodi da je Uprava NTF-a, nedugo nakon što raskinut ugovor s Deltagripom jer tvrtka nije željela pristati na cijenu od 8 eura po kubnom metru zakupa i 2 eura po toni manipulacije, terminal dala u najam turkoj tvrtki Turkoil po gotovo 30 posto nižoj cijeni. Također, detaljno se opisuju i odnosi Uprave prema radnicima koji su se protivili takvoj štetnoj praksi uprave. Tako sindikalna povjerenica Vesna Gradac u pismu piše slijedeće: "Način na koji su radnici udaljeni sa svojih radnih mjesta napravljen je na krajnje brutalan, ponižavajući i uvredljiv način.

Radnici su prozvani «teroristima» tj. grupom radnika spremnih napraviti ekološki incident većih razmjera u jednom tako visoko požarno opterećenom objektu, kršeći pri tom osnovna ljudska i radnička prava, a da se pri tom namjerno i olako zaboravilo da je većina tih radnika sačuvala taj terminal u ratu kao imovinu BiH. Od početka ove godine, radnici među kojima sam i ja, nakon što smo dobili pravomoćne sudske presude kojima se poslodavcu nalaže vratiti nas na posao, primamo punu plaću kao da radimo - čak i putne troškove, ali nam Uprava samovoljno ne dopušta doći na svoja radna mjesta?!". U takvim okolnostima NTF je opterećen golemim gubicima, a ako rezultat arbtraže bude po NTF nepovoljan, BiH bi mogla ostati bez jednog od svojih strateški važnih energetskih objekata.

Vezane vijesti

Energetski kolaps susjeda: Federaciji BiH prijeti gubitak svih naftnih...

Energetski kolaps susjeda: Federaciji BiH prijeti gubitak svih naftnih terminala

Federacija BiH uskoro bi mogla ostati bez svih svojih državnih skladišta za naftu i naftne derivate. To je posljedica spora koji se već skoro godinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika