23.07.2010. / 14:25

Autor: Marko Biočina

Unosni posao u Pločama: Premijer BiH i ministar se skoro potukli zbog Naftnih terminala

Federacija BiH tako bi mogla za vrlo mali novac, praktički u pola vrijednosti, izgubiti terminal u Pločama koji je jedan od njezinih najvažnijih strateških energetskih objekata

Mustafa Mujezinović; Foto: www.fbihvlada.gov.baMustafa Mujezinović; Foto: www.fbihvlada.gov.baBorba za prevlast u bosansko-hercegovačkoj tvrtki Naftni terminali Federacije, koja upravlja naftnim terminalom u Pločama, izazvala je žestok sukob u samom vrhu tamošnje Vlade. Naime, kako su izvijestili neki tamošnji mediji svađa zbog stanja u NTF-u je na prošloj sjednici Vlade Federacije BiH izbila između premijera te države Mustafe Mujezinovića i ministra energetike Vahida Heće, a cijela situacija je na kraju, prema neslužbenim informacijama, gotovo rezultirala i fizičkim obračunom. Mujezinović je Heći navodno zamjerio da su pod njegovim utjecajem dvojica članova Upravnog odbora NTF-a Davor Matić i Vehid Frljak odlučili ugovor o dugoročnom najmu terminala sklopiti s nepoznatom turskom tvrtkom Turkoil. Tome se usprotivio Ibrahim Bećirbegović, čelni čovjek Terminala BiH, NTF-ove tvrtke majke i politički saveznik Mustafe Mujezinovića.

On je tražio da se terminal iznajmi putem javnog natječaja, ali uz uvjete koje navodno jedino može zadovoljiti ruska Optima Grupa, tvrtka koja je vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu. Upućeni u događanja u BiH tvrde kako se iza sukoba Mujezinovića i Heće ustvari krije sukob njihovih političkih stranaka SDA Sulejmana Tihića i Stranke za BiH Harisa Silajdžića, te da te stranke s obzirom na nadolazeće izbore žele osigurati unosnu mogućnost kontrole nad Terminalom. Upravo se u toj činjenici vjerojatno krije i razlog zašto je prije nešto manje od godinu dana s pozicije direktora NTF-a bio smijenjen Josip Tomić. Tomić je bio optužen za nelegalnosti i gubitke u poslovanju, no nekoliko mjeseci kasnije istražno parlamentarno povjerenstvo Federacije BiH je poništilo odluku o njegovoj smjeni. S druge strane, pokušaj preuzimanja kontrole nad NTF-om vjerojatno je i razlog zašto je tvrtka raskinula višegodišnji ugovor s britanskom kompanijom Deltagrip, koja je imala unajmljene skladišne kapacitete u Pločama. Posljedica toga vjerojatno će biti stečaj NTF-a, koji osim prema Deltagripu, ima i značajna nepodmirena dugovanja prema OTP banci. U tom slučaju Federacija BiH mogla ostati bez više stotina milijuna eura vrijednog objekta.

NTF se trenutno nalazi u predstečajnom postupku, a Trgovački sud u Dubrovniku uskoro bi mogao donijeti odluku da se otvori i potpuni stečaj. Postojala je mogućnost da ta odluka bude donesena već ovog tjedna, no sud je konačni pravorijek odgodio zbog zahtjeva Deltagripa da se izvrši dopunu vještačenje financijskog stanja NTF-a. Dodatni problem je i činjenica da je Deltagrip Međunarodnoj trgovinskoj komori u Parizu predao tužbu protiv NTF-a u kojem zahtijeva naknadu štete od 116 milijuna dolara. Naime, NTF i Deltagrip potpisali su ugovor o skladištenju naftnih derivata na 30 godina, a taj je ugovor NTF jednostrano prekinuo nakon što britanska tvrtka nije prihvatila zahtjev o 100-postotnom povećanju cijene skladištenja. Zanimljivo je da su Matić i Frljak bili glavni zagovornici raskida ugovora s Deltagripom, uz tvrdnje kako je minimalna tržišna cijena 8,2 eura po kubičnom metru, da bi potom s Turkoilom sklopili ugovor po cijeni od 5,3 eura po kubičnom metru.

Ta činjenica mogla bi se pokazati kao još jedan jak argument Deltagripovim odvjetnicima u procesu pred Međunarodnom trgovinskom komorom, uz činjenicu da su čelni ljudi NTF-a u više navrata odbili medijaciju predloženu od strane britanske tvrtke. Federacija BiH tako bi mogla za vrlo mali novac, praktički u pola vrijednosti, izgubiti terminal u Pločama koji je jedan od njezinih najvažnijih strateških energetskih objekata, a sudeći prema najnovijim događanjima, sve samo zato da bi moćni pojedinci i skupine iz vrha tamošnje vlasti dobili mogućnost da kroz proces izbora novog poslovnog partnera realiziraju neke osobne interese.

Vezane vijesti

Radnici strahuju od gubitka terminala u Pločama

Radnici strahuju od gubitka terminala u Pločama

Iako je domaćoj javnosti cijeli slučaj relativno nepoznat, hrvatska luka Ploče predmet je najvrijednijeg najvrijedniji trgovačko-pravni spor u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika