Objavljeno u Nacionalu br. 777, 2010-10-05

Autor: Marko Biočina

Nastavak cestogradnje: Autocesta u Vrgorcu sljedeće, a u Pločama do kraja 2012. godine

Dužina dionice s ulaskom do Ploča je 27 kilometara, a ukupna vrijednost radova je nešto više od 1,2 milijarde kuna. U proračunu Hrvatskih autocesta je u ovoj godini za tu svrhu predviđeno 518 milijuna kuna

TOMISLAV MIHOTIĆ, državni tajnik za infrastrukturu u Ministarstvu mora, prometa i vezaTOMISLAV MIHOTIĆ, državni tajnik za infrastrukturu u Ministarstvu mora, prometa i vezaUnatoč medijskim najavama o prekidu gradnje autoceste prema Pločama, to se neće dogoditi. Dapače, kako je za Nacional potvrdio državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić, gradnja te autoceste nastavit će se i ove godine, a otvorenje je planirano za 2012.: "Gradnja autoceste prema Pločama nije zaustavljena, u tijeku su intenzivni radovi na dionici od Ravče do Ploča i njihov dovršetak je predviđen za 2012. godinu.

Dužina dionice s ulaskom do Ploča je 27 kilometara, a ukupna vrijednost radova je nešto više od 1,2 milijarde kuna. U proračunu Hrvatskih autocesta je u ovoj godini za tu svrhu predviđeno 518 milijuna kuna, a najintenzivniji radovi se odvijaju na poddionici od Ravče do Vrgorca i završetak je predviđen za prvu polovinu 2011. godine. Što se tiče povezivanja Ploča s Dubrovnikom, trasa jadransko-jonske autoceste južno od Ploča usklađuje se s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, te će se njenim određivanjem stvoriti i pretpostavke direktnog povezivanja Dubrovnika na nju." Osim toga Mihotić kaže kako će država nastaviti ulagati u autocestu Zagreb – Sisak, te početak gradnje Podravskog ipsilona, dok bi se do početka sljedeće turističke sezone u promet trebali pustiti i puni profil autoceste od Umaga do Kanfanara, dužine 50 kilometara.

Što se tiče Hrvatskih cesta, najznačajnija investicija tijekom ove i sljedeće godine je gradnja ceste Trogir – Omiš, dijela obilaznice Splita, na koju bi trebalo biti potrošeno otprilike 268 milijuna kuna. Još 131 milijun kuna trebao bi se potrošiti na radovima na riječkoj obilaznici, a nastavit će se i radovi na obilaznici Velike Gorice, što će stajati oko 160 milijuna kuna. Mihotić naglašava kako se najveći dio planiranih investicija u cestogradnji odnosi upravo na obilaznice gradskih središta, pa će se tako osim nabrojenih pravaca graditi i obilaznice mnogih manjih gradova: "Južna obilaznica Osijeka stajat će oko 64 milijuna kuna, a osim nje gradit će se još obilaznice Našica, Iloka, Slatine, Donjeg Miholjca i Vinkovaca, te cesta Popovec - Marija Bistrica – Zlatar Bistrica – Zabok, u koju će se uložit 41 milijun kuna."

Vezane vijesti

Gradi se tunel ispod teritorija BiH?

Gradi se tunel ispod teritorija BiH?

Danas se u Zagrebu sastaju ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske, Siniša Hajdaš Dončić i njegov bosanskohercegovački kolega Damir… Više

Komentari

registracija
5/10/10

zvuk958, 05.10.10. 10:46

A kada se planira nastavak gradnje autoceste A5 na relaciji Osijek - granica sa Republikom Mađarskom? Zašto se ne krene sa izgradnjom najvećeg objekta na autocesti, mosta preko rijeke Drave? Puno pitanja, a tako malo odgovora!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika