09.06.2011. / 08:49

Autor: Hina

Zatvaranje nekih baza u Europi: Ministri NATO-a odobrili paket reformi

NATO sada ima po dva zapovjedništva za svoje kopnene, zračne i pomorske snage te tri zapovjedništva združenih snaga, a to je dupliciranje došlo pod pozornost proračuna za obranu u cijelom zapadnom svijetu pod pritiskom gospodarske krize

Anders Fogh Rasmussen Anders Fogh Rasmussen Ministri NATO-a odobrili su u srijedu skup reformi koje će značiti zatvaranje nekih od 11 baza Saveza u Europi, navodi se u priopćenju NATO-a.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je da će ta zatvaranja i racionalizacija agencija koje upravljaju područjima kao što su kopneni nadzor i strateški zračni most učiniti NATO "fleksibilnijim i pristupačnijim".

"Neka od sjedišta će se zatvoriti. Druga će se premjestiti ili promijeniti ulogu", rekao je Rasmussen u priopćenju, bez iznošenja pojedinosti o bazama predviđenim za zatvaranje.

Dužnosnici NATO-a također su odbili pružiti pojedinosti, ali reforme koje je predložio Rasmussen imaju za cilj smanjiti broj velikih NATO baza s 11 na sedam, navodi Reuters.

Turska je ovoga tjedna objavila kako očekuje da će NATO odabrati zrakoplovnu bazu Saveza u Izmiru za buduće zapovjedništvo svojih kopnenih snaga, što bi značilo zatvaranje sadašnjih baza kopnenih snaga u Heidelbergu u Njemačkoj i druge u blizini Madrida.

NATO sada ima po dva zapovjedništva za svoje kopnene, zračne i pomorske snage te tri zapovjedništva združenih snaga, a to je dupliciranje došlo pod pozornost proračuna za obranu u cijelom zapadnom svijetu pod pritiskom gospodarske krize.

Izvori NATO-a, rekli su da Rasmussenove reforme predviđaju zatvaranje po jednog od dvostrukih zapovjedništava kopnenih, zračnih i pomorskih snaga te jednog zapovjedništva združenih snaga. Pomorske baze su u Italiji i Velikoj Britaniji a zračne baze u Turskoj i Njemačkoj.

Njemačka nije imala prigovora na zatvaranje baze u Heidelbergu, a španjolska ministrica obrane Carme Chacon, rekla je ranije u srijedu da je otvorena za pregovore o Madridu.

Smatra se da je zapovjedništvo združenih snaga u Lisabonu pod najvećom prijetnjom zatvaranja. Ostala dva su u Nizozemskoj i Italiji.

NATO će reformom smanjiti broj agencija koje nose konkretne projekte sa 14 na četiri, od kojih tri će biti u Belgiji a jedna u Luksemburgu.

Dužnosnici NATO-a rekli su da će rezanje broja agencija smanjiti broj osoblja s 13.000 na ispod 9.000.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika