09.06.2011. / 10:20

Autor: Hina

Slovenska politička kriza: Moguća smjena Boruta Pahora?

"Ako Socijalni demokrati u idućih 14 dana ne predlože temeljitu rekonstrukciju vlade, naša stranka više neće sudjelovati u ovakvoj vladi i ovoj koaliciji, to je naša konačna odluka", rekao je predsjednik stranke Zares Gregor Golobič

Borut PahorBorut PahorDvije slovenske stranke koje uz Socijalne demokrate (SD) što ih vodi sadašnji premijer Borut Pahor sačinjavaju vladajuću koaliciju lijevog centra u srijedu su zaprijetile odlaskom iz vlade ako ne dođe do njene "temeljite rekonstrukcije".

"Ako Socijalni demokrati u idućih 14 dana ne predlože temeljitu rekonstrukciju vlade, naša stranka više neće sudjelovati u ovakvoj vladi i ovoj koaliciji, to je naša konačna odluka", rekao je predsjednik stranke Zares Gregor Golobič, nakon sastanka vijeća stranke koje je raspravljalo o političkoj situaciji u državi i stanju vladajuće koalicije nakon poraza vlade na referendumu u nedjelju, na kojemu je među ostalim uvjerljivom većinom odbačena mirovinska reforma.

Golobič koji je Pahoru već ponudio ostavku na mjesto ministra za znanost i visoko školstvo rekao je da će se iz vlade nakon 25. lipnja povući i tri ministrice članice njihove stranke, ministrica za gospodarstvo Darja Radič, mninistrica javne uprave Irma Pavlinič Krebs i ministrica kulture Majda Širca,

Od prijetnje je stranka Zares spremna odustati samo u slučaju da dođe do temeljite rekonstrukcije vlade i ako Socijalni demokrati razmisle o mogućnosti da je vodi netko drugi, a ne Borut Pahor, o čemu idućih dana očekuju ozbiljne razgovore.

"Socijalni demokrati su dužni naći rješenje, stanje je ozbiljno, a oni koji kažu da nema političke krize nisu u kontaktu sa stvarnošću", rekao je Golobič, optužujući tako premijera Pahora i stranku koju on vodi da ignoriraju poruke birača na referendumu i ne žele promjene u sastavu vlade. Uz to, Golobič očekuje da se definira i program koji bi rekonstruirana vlada provodila do kraja svog mandata, odnosno do parlamentarnih izbora predviđenih za iduću godinu.

Sastanak o budućnosti sadašnje koalicije u srijedu je imalo i vodstvo Liberalnih demokrata (LDS) koje vodi Katarina Kresal, ministrica unutarnjih poslova u sadašnjoj vladi. Ona je nakon sastanka rekla da je i njena stranka za temeljitu rekonstrukciju, odnosno za formiranje "nove vlade lijevog centra", ali je dodala da u tome nisu postavili rokove i posebne zahtjeve budući da su najmanja stranka u sadašnjoj koaliciji. Kresal se založila za otvorene razgovore među koalicijskim partnerima o tome tko u vladi treba ostati, a tko ne te o mogućnosti smanjenja sastava buduće vlade.

Sadašnja slovenska vlada nema stabilnu potporu u parlamentu od prije mjesec i pol dana, kada je vladajuću koaliciju zbog kontroverzne mirovinske reforme napustila stranka umirovljenika (DESUS).

Pahorovi Socijalni demokrati kao najjača stranka, zajedno sa strankom Zares i LDS-om imaju 42 zastupnika u parlamentu s 90 zastupnika.

Vlada je doživjela nov udarac padom triju zakona na referendumu u nedjelju, a osobito zbog činjenice da je uvjerljivom većinom odbijena i mirovinska reforma koja se zato neće moći primjenjivati.

Temeljitu rekonstrukciju vlade do koje bi se došlo razgovorima vladajućih stranaka "pri čemu ne smije biti tabua" ni kad je riječ o mogućem novom premijeru u utorak je ljevici sugerirao i predsjendik države Danilo Tuerk, upozorivši da u suprotnom u sadašnjoj kriznoj situaciji niti prijevremeni izbori ne bi bili isključeni.

Za prijevremene izbore najviše se zalaže Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša. Toj stranci ankete najavljuju najviše mogućnosti za pobjedu ako bi do prijevremenih parlamentarnih izbora došlo već na jesen.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika