09.06.2011. / 16:18

Autor: Hina

IAEA: Iran brani odluku o povećanju kapaciteta obogaćivanja

Iranski veleposlanik u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) stao je u četvrtak u Beču u obranu odluke svoje zemlje da utrostruči kapacitet obogaćivanja uranija zbog koje su prosvjedovale Sjedinjene Države i Francuska.

Mahmud AhmadinedžadMahmud AhmadinedžadIranski veleposlanik u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) stao je u četvrtak u Beču u obranu odluke svoje zemlje da utrostruči kapacitet obogaćivanja uranija zbog koje su prosvjedovale Sjedinjene Države i Francuska.

"Nuklearno gorivo nam treba za reaktor za medicinsko istraživanje u Teheranu", koji proizvodi radioizotope u dijagnostičke svrhe i za liječenje nekih bolesti poput raka, rekao je Ali Ašgar Soltanieh novinarima u prigodi sjednice vijeća guvernera IAEA-e koja traje do petka.

"Stotine pacijenata bore se s rakom i trebaju im radioizotopi. Ako ne možemo dobiti gorivo od zemalja proizvođača, onda moramo ubrzati stvari kako bismo sami proizvodili potrebno gorivo", istaknuo je.

Iran je u srijedu objavio da na novom postrojenju u Fordou, južno od Teherana, kani proizvoditi uranij obogaćen do 20 posto i utrostručiti svoj proizvodni kapacitet, što su SAD i Francuska ocijenili "provokacijom". Europska unija je rekla da je "zabrinuta".

Obogaćivanje uranija je već niz godina u središtu sukoba Teherana i dijela međunarodne zajednice koja strahuje da Iran želi proizvesti atomsko oružje, premda on to stalno niječe. Islamska Republika, protiv koje je UN donio šest rezolucija, među kojima je četiri popratio sankcijama, nastavlja svoju djelatnost usprkos svemu.

Američki veleposlanik u IAEA-i Glyn Davies misli da je iranska odluka "najnoviji bezočan primjer koji pokazuje da (Iran) nastavlja s neizvršavanjem" svojih međunarodnih obveza.

Po tekstu njegova govora u vijeću guvernera, kojega se sjednice održavaju iza zatvorenih vrata, Davies je ocijenio da se Iran ovom odlukom sprema proizvoditi više uranija obogaćena do 20 posto nego što mu treba za njegov jedini istraživački reaktor.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika