10.06.2011. / 10:16

Autor: Hina

Japan: Zabrinutost zbog gašenja reaktora na zapadu

Japanski ministar gospodarstva upozorio je u petak da bi dulji zastoj u radu nuklearnih reaktora izvan područja pogođenog tsunamijem 11. ožujka, napose na zapadu zemlje, mogao uzrokovati nedostatak električne energije i usporiti oporavak zemlje.

Banri KaiedaBanri KaiedaJapanski ministar gospodarstva upozorio je u petak da bi dulji zastoj u radu nuklearnih reaktora izvan područja pogođenog tsunamijem 11. ožujka, napose na zapadu zemlje, mogao uzrokovati nedostatak električne energije i usporiti oporavak zemlje.

"Proizvodnja energije mogla bi se smanjiti, napose na zapadu Japana" ne budu li elektropoduzeća mogla računati na nuklearne reaktore, upozorio je Banri Kaieda na tiskovnoj konferenciji, prenosi agencija Jiji.

Ako se to dogodi, "japansko će gospodarstvo pretrpjeti teške posljedice", istaknuo je, jer je više velikih tvrtka odlučilo povećati proizvodnju na zapadu kako bi ublažili posljedice smanjene proizvodnje na sjeveroistoku zemlje pogođenom potresom i tsunamijem.

Trenutačno radi dvadesetak od 54 nuklearna reaktora u Japanu. Na sjeveroistoku je 11. ožujka oštećeno petnaestak centrala, među kojima Fukushima Daiichi, a neke su prekinule s radom iz sigurnosnih razloga. No privremeno su isključeni i neki reaktori na zapadu zemlje.

Elektrooperateri upozoravaju da bi na ljeto, u vrijeme povećane potrošnje zbog klimatizacijskih uređaja, moglo doći do preopterećenja električne mreže, pa su zatražili od poduzeća i fizičkih osoba da na dobrovoljnoj bazi od 1. srpnja do 22. rujna smanje potrošnju za petnaestak posto.

"Ta je odluka teška, ali je nužna da bi se spriječile redukcije", rekao je Makoto Yagi, predsjednik Kansai Electric Powera (Kepco), a prenijela agencija Kyodo.

Vezane vijesti

Rolls Royce će proizvoditi motore na nuklearni pogon

Rolls Royce će proizvoditi motore na nuklearni pogon

Britansko ministarstvo obrane potpisalo je s Rolls Royceom ugovor vrijedan više od milijardu funti (1,24 milijardi eura) o opskrbi reaktorima za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika