11.06.2011. / 20:14

Autor: Hina

Mostar: Jedna o najvećih optužnica u poslijeratnoj BiH

Iako su navedeni tek inicijali optuženih, mediji javljaju kako je na čelu ove organizirane kriminalne skupine Zijad Turković (Z.T.) iz Sarajeva

IlustracijaIlustracijaDržavno odvjetništvo Bosne i Hercegovine podiglo je nakon višemjesečne istrage optužnicu protiv 14 osoba u jednom od najopsežnijih slučajeva u kojima se organiziranu kriminalnu skupinu tereti za više najtežih kaznenih djela, koja uključuju četiri ubojstva među kojima je žrtva i hrvatski državljanin Mario Tolić, pljačku u Zračnoj luci Sarajevo, te pokušaje ubojstava i druga teška kaznena djela, priopćeno je iz Državnog odvjetništva BiH

Iako su navedeni tek inicijali optuženih, mediji javljaju kako je na čelu ove organizirane kriminalne skupine Zijad Turković (Z.T.) iz Sarajeva.

„Optuženi se terete da su postali pripadnici međusobno povezane skupine ljudi organizirane s ciljem pripremanja i izvršenja kaznenih djela, čije posljedice nadilaze granice BiH te izazivaju ozbiljne štetne posljedice za BiH, zbog narušavanja ugleda BiH u međunarodnoj zajednici. BiH se zbog ovakvih djela svrstava u zemlje visokog sigurnosnog rizika“, navodi Državno odvjetništvo BiH.

Optuženi su zajedno pripremili i likvidirali početkom ožujka 2010. Mithata Mekića i njegovu nevjenčanu suprugu Lusiu Salas Cortes, za koju su znali da je u visokom stupnja trudnoće. Njihova tijela su posuli živim vapnom te zakopali u rupu koju su iskopali u šumi nedaleko Sarajeva. Turkovića i njegovu organizaciju Državno odvjetništvo BiH tereti i da su u ožujku organizirali, isplanirali i ubili Puljanina Marija Tolića i Wernera Ajdarija. Tragove su prikrili a njihova tijela zakopali u šumi nedaleko Sarajeva.

Organizirana kriminalna skupina je prema navodima optužnice počinila i jednu od najvećih pljački u poslijeratnoj povijesti BiH. U prosincu 2007. u Sarajevskoj zračnoj luci opljačkali su 2,5 milijuna maraka (oko 9,7 milijuna kuna) sarajevske ABS banke. U optužnici se navodi i da su se optuženi bavili trgovinom droge i oružja te iznudama.

Devet od četrnaest optuženih nalazi se u pritvoru gdje će čekati početak suđenja. Jedan od optuženih rođen je u Hrvatskoj, osam u BiH a petorica u Srbiji.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
25/10/10

cuma, 12.06.11. 08:55

Lopovi narušavaju ugled BiH u svijetu,,,,što bi rejkli u Americi i svuda u svijetu, kakve kriminalce imaju svima bi mogli prišiti još i gore kvalifikacije, pa to ne rade,,optužnica iz BiH podsjeća na slične iz bivše države, kako će oni u Europu????????


registracija
2/1/11

prohujalo, 12.06.11. 09:16

evo jos jednog dokaza bratstva i jedinstva
dok su posijali nacionalnu mrznju malima-za kapital to ne vazi
prepreka u politici i biznisu nema....
dok je bio rat u toku isti takvi su radili bisnise u Madarskoj....kad je lova u pitanju zaboravlja se religija i nacija


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika