12.06.2011. / 11:21

Autor: Hina , Nacional.hr

Rusija i Kina ignorirale raspravu u VS UN-a o Siriji

"Rusija i Kina nisu smatrale potrebnim da se pojave", rekao je jedan neimenovani diplomat. "To je prilično jasna poruka", dodao je drugi

ArhivaArhivaRusija i Kina ignorirale su sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a posvećenu nacrtu rezolucije o osudi nasilne represije prodemokratskih prosvjeda u Siriji, doznaje se u nedjelju iz diplomatskih izvora.

"Rusija i Kina nisu smatrale potrebnim da se pojave", rekao je jedan neimenovani diplomat. "To je prilično jasna poruka", dodao je drugi.

Po diplomatima, na tom sastanku, održanom u subotu navečer, nije došlo do promjena među 13 članica Vijeća sigurnosti koje su bile nazočne. Rezoluciju trenutačno planira podržati deset zemalja, među kojima su njezini zagovornici Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Portugal.

Nacrt rezolucije osuđuje krvavu represiju prosvjeda u Siriji i sugerira da bi sirijske snage sigurnosti mogle biti odgovorne za zločine protiv čovječnosti, no ne predviđa sankcije.

SAD ne sponzorira rezoluciju, ali je podržava i osuđuje nasilje u Siriji. Sirijsku je vladu u subotu optužio da izaziva "humanitarnu krizu" i pozvao je da zaustavi ofenzivu.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon poručio je da je uporaba vojne sile protiv civila neprihvatljiva.

Rusija i Kina protive se bilo kakvim raspravama o Siriji u Vijeću i prijete vetom. Tekstu se protive i Libanon, Indija, Brazil i Južnoafrička Republika.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika