14.06.2011. / 16:28

Autor: Nacional.hr

Japanska vlada odobrila pomoć Tepco-u za isplatu odšteta

Vlada bi trebala osnovati fond i izdati posebne obveznice koje bi pomogle tvrtki u isplati naknade

Naoto KanNaoto KanJapanska vlada odobrila je plan financijske pomoći tvrtki Tokyo Electric Power, koja upravlja oštećenom nuklearnom elektranom Fukushima i koja bi iz tih sredstava trebala isplatiti odštetu desecima tisuća ljudi pogođenih nuklearnom katastrofom, izvještava Guardian.

Prema tom planu, Vlada bi trebala osnovati fond, za koji se nagađa da bi mogao iznositi i 124 milijarde dolara te izdati posebne obveznice koje bi pomogle tvrtki u isplati naknade. Svoj udio u fond morati će uplatiti i ostale komunalne tvrtke. U zamjenu za vladinu pomoć Tepco mora smanjiti troškove i prepustiti upravljanje tvrtkom vladi. Rok za vraćanje pomoći još nije određen.

No, problem je hoće li će odluku vlade potvrditi parlament. Naime, zastupnici iz vladine i opozicijskih stranaka protive se odluci da se državni novac koristi za pomoć Tepco-u. Iz vlade se nadaju kako će prijedlog proći u parlamentu te kako će podršku dobiti i proračun koji bi trebao pomoći izgradnju zemlje nakon razornog potresa i tsunamija.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika