17.06.2011. / 13:37

Autor: Hina

Korupcija stajala Kinu 87 milijardi eura u 20 godina

Korumpirani kineski dužnosnici prisvojili su više od 87 milijardi eura u manje od 20 godina, prema istraživanju kineske centralne banke objavljenom ovog tjedna.

Kineski dužnosnici nisu se libili tražiti mitoKineski dužnosnici nisu se libili tražiti mitoKorumpirani kineski dužnosnici prisvojili su više od 87 milijardi eura u manje od 20 godina, prema istraživanju kineske centralne banke objavljenom ovog tjedna.

Od 16.000 do 18.000 vladinih službenika ili službenika državnih tvrtki pobjeglo je u inozemstvo ili jednostavno nestalo nakon što su primili mito u visini od ukupno 800 milijardi juana (87,5 milijardi eura), prema tom istraživanju.

Najviši dužnosnici koji su prisvojili najviše iznose pobjegli su u razvijene zemlje poput SAD-a, Kanade i Australije, dok su se oni nižeg ranga skrasili u manje udaljenim zemljama poput Rusije ili Tajlanda.

Hong Kong, posebno administrativno područje, često su koristili korumpirani dužnosnici kao ulazna vrata za zemlje Commonwealtha. Drugi su krenuli preko afričkih i latinoameričkih zemalja, dok ne dobiju dokumente za boravak u nekoj od zapadnih zemalja.

Najrasprostranjeniji oblik krađe bila je izrada lažnih ugovora, inozemna krađa imovine koja pripada kineskim državnim tvrtkama ili osnivanje, opet u inozemstvu, preko trećeg posrednika, fiktivnih tvrtki koje dobijaju sredstva potekla od mita.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 17.06.11. 20:39

Neš' ti, kao da je nas Kra-De-Ze puno manje koštao u zadnjih 20 godina, a ima nas koliko i jedan kvart u jednom srednjem kineskom gradu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika