18.06.2011. / 09:54

Autor: Hina

Lieberman i Ashton različito o izgledima za pregovore

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton utvrdili su na sastanku u petak u Jeruzalemu razlike u svojim stajalištima o mogućnosti povratka pregovorima s Palestincima.

Avigdor LiebermanAvigdor LiebermanIzraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton utvrdili su na sastanku u petak u Jeruzalemu razlike u svojim stajalištima o mogućnosti povratka pregovorima s Palestincima.

Lieberman je, prenosi javni radio, ocijenio da su izgledi za nastavak izravnih pregovora do rujna, kada palestinski čelnici kane zatražiti prijam palestinske države u UN, "nikakvi".

Naprotiv, Ashton je potvrdila da se moraju nastaviti napori kako bi se postigla obnova pregovora.

"Svjesni smo da se rujan brzo primiče (...) Nužan je jasan referentni okvir koji će objema stranama omogućiti da se vrate za pregovarački stol", istaknula je Ashton, po priopćenju njezina glasnogovornika.

"Nakon događaja arapskog proljeća i govora (američkog) predsjednika Baracka Obame, više no ikad je nužno početi ozbiljne pregovore i pokrenuti mirovni proces", istaknula je u prigodi susreta s Libermanom.

Lieberman je pak zaprijetio da će poništiti sve ugovore s Palestincima ako nastave sa svojim diplomatskim akcijama u UN-u.

"Jednostrana deklaracija o palestinskoj državi značila bi kraj ugovora zaključenih u zadnjih 18 godina i Izrael više ne bi bio vezan tim ugovorima", upozorio je.

"Takva inicijativa bila bi gaženje ugovora iz Osla zaključenih 1993. i oni bi tako bili poništeni", dodao je Lieberman u svezi s izraelsko-palestinskim mirovnim ugovorima.

Lieberman je usto napao palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa optuživši ga da "ne želi mir, već sukob".

Ashton se u petak još treba sastati s palestinskim premijerom Salamom Fayyadom i s predsjednikom Abasom, a u nedjelju će ju primiti izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Posjet dolazi nakon pisma Ashton u kojemu ona ističe potrebu "snažnog zauzimanja" Kvarteta za Bliski istok (SAD, Rusija, EU i UN) prije početka ljeta i smatra da "nije vrijeme za jednostrano djelovanje", misleći pritom na prijedlog predsjednika Abasa.

Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki zatražio je u četvrtak u Madridu da EU "kolektivno" prizna palestinsku državu s granicama iz 1967., ustvrdivši da će to potaknuti nastavak mirovnih pregovora.

"Idemo u UN bez obzira hoće li se pregovori održati", rekao je pak palestinski pregovarač Mohamed Štajeh, rekavši da bi ta dva puta mogla "ići usporedno i dopunjavati se".

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika