18.06.2011. / 15:47

Autor: Hina

Ljubić traži od Inzka prekid opstrukcija uspostave vlade

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić koji je i predsjednik HDZ-a 1990. zatražio je od Visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka da zaustavi opstrukciju uspostave Vijeća ministara BiH za koju optužuje stranke okupljene oko SDP-a BiH koje su za novog mandatara predložile Slavu Kukića koji teško može dobiti potporu u državnome Parlamentu.

Božo LjubićBožo LjubićZamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić koji je i predsjednik HDZ-a 1990. zatražio je od Visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka da zaustavi opstrukciju uspostave Vijeća ministara BiH za koju optužuje stranke okupljene oko SDP-a BiH koje su za novog mandatara predložile Slavu Kukića koji teško može dobiti potporu u državnome Parlamentu.

Za petak je bila najavljena sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, no nije održana jer predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Bećirević (SDP) nije želio uputiti pozivnice zastupnicima obrazlažući to ustupkom mandataru Kukiću kojega je većinom glasova potvrdilo Predsjedništvo BiH.

"Bojim se da ovo odugovlačenje oko izjašnjavanja o mandataru ima za cilj potrošiti 'bonus' i 'prisiliti' međunarodnu zajednicu da intervenira u uspostavljanju vlasti na razini BiH, očekujući da bi ta intervencija mogla ići u korist ovih stranaka koje nisu bile spremne za odlučivanje o prijedlogu Predsjedništva", naveo je Ljubić u pismu austrijskom diplomatu. Dodao je da je posve jasno kako Kukić ne može osigurati potporu u državnom Parlamentu.

Sudeći po istupima u medijima za Kukića neće glasovati zastupnici ključnih hrvatskih i srpskih političkih stranaka, dva HDZ-a, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika te Srpska demokratska stranka (SDS).

Ljubić stoga poziva međunarodnu upravu u zemlji da ne dopusti odugovlačenje budući da se BiH suočava s najtežom političkom i ekonomskom krizom nakon rata koju prema njemu ne može riješiti politička grupacija okupljena oko SDP-a.

"Postavlja se pitanje zašto to čini blok stranaka koje se predstavljaju strankama platforme i legitimiraju kao programska koalicija, a onda kada dođe vrijeme da realizira taj program, njihov kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara kaže da nema programa", naveo je Ljubić u pismu.

Osam i pol mjeseci nakon izbora BiH nema državnog Vijeća ministara BiH, a ključni je prijepor tko će predstavljati Hrvate u državnoj Vladi. Politički blok kojega čine probošnjačke stranke SDP i Stranka demokratske akcije te Hrvatska stranka prava (HSP )BiH i Narodna stranka Radom za boljitak traže da u Vijeću ministara od deset mjesta imaju pet ministara, dok bi dva HDZ-a dobila dvije a Srbi tri pozicije. Čelnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, SDSN-a i SDS-a smatraju da legitimni hrvatski predstavnici iz dva HDZ-a trebaju imati predsjedavajućeg Vijeća ministara i dva resora.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika