19.06.2011. / 17:11

Autor: Deutsche Welle

Problemi za Daimler: Drugi kraj "Maybacha"?

Maybach je trebao biti automobil koji je još bolji od Mercedesa. Devet godina nakon što je predstavljen taj njemački luksuz na četiri kotača, tlo mu se pod njima prilično trese.

MaybachMaybachNajluksuzniji automobil koncerna Daimler je još jedna od omiljenih igračaka bivšeg predsjednika koncerna Jürgena Schremppa - i još jedna nevolja sadašnjem predsjedniku uprave Dieteru Zetscheu. Razvoj ovog automobila teškog gotovo 3 tone i u najluksuznijoj varijanti i dugačkog preko šest metara, koncern je koštao oko milijardu eura i u Sindelfingenu su se ispra nadali prodavati oko 1.500 primjeraka na godinu.

Veoma brzo se uspostavilo kako jednostavno nema toliko novih bogatuna u Rusiji niti arapskih šeika, tako da se prognoza ubrzo smanjila na 1.000 primjeraka na godinu. Ali i to se pokazalo kao puki optimizam: usprkos posebnom izdanju vozila Maybach Zeppelin u kojem je serijski ugrađen i humidor za cigare sa posebnim škaricama, osvijetljen balon sa parfemom za mirisan prostor i gdje kupac može, umjesto kromiranog ukrasa odabrati onaj od čistog zlata, prošle godine nije prodano niti 200 automobila.

"To je auto za djeda"

Kako tvrdi jedan prodavač luksuznih automobila iz Kölna, oni koji i jesu spremni potrošiti više od pola milijuna eura za novi auto, Maybach zaobilaze u sve širem krugu. Nitko ne kaže da je to loš auto, niti da njegova oprema zaostaje za BMW-ovim Rolls Royceom ili Bentleyem koncerna VW. Ali prodavač tvrdi kako to nije auto "kojim ćete privući mladu djevojku", nego je - usprkos svojih 630 konjskih snaga - došao na nezahvalan glas kao "auto za djedicu".

To se pročulo i u Kini - u međuvremenu je to tržište sa najbržim rastom tržišta luksuznih proizvoda, a povrh toga, tamo su bogatuni u prosjeku 20 do 25 godina mlađi od imućnih kupaca na zapadu. Rezultat jest da oni mnogo radije kupuju luksuzne automobile drugih proizvođača, ali im je zapravo i dalje najdraži - ne Maybach, nego Mercedesova zvijezda na najvećem modelu S klase. U međuvremenu je Kina postala i najveće tržište najluksuznijih Mercedesa.

Odgovori sfinge iz Daimlera

U Daimleru su još uvijek suzdržani na otvoreno pitanje, da li planiraju obustaviti proizvodnju Maybacha: direktor koncerna Zetsche je najavio kako će ove jeseni na sajmu automobila u Frankfurtu biti predstavljena studija novog Maybacha 2 te da će se onda "vidjeti" zanimanje koje će on izazvati. I Zetsche je nedavno priznao kako ta milijarda utrošena u razvoj prvog Maybacha "nije dobra investicija za automobil s malenim tržištem" i da bi bilo možda bolje da je Daimler taj novac potrošio u razvoj štedljivijeg automobila s manjom emisijom ugljičnog dioksida, ali tu grešku Daimler neće ponoviti.

O Maybachu 2 se razmišlja paralelno s novim najboljim Mercedesom, S klasom koja bi trebala biti predstavljena slijedeće godine. Proročanski zvuče i riječi direktora uprave Daimlera kako postoje "dobri izgledi" za opstanak Maybacha "ako se nađe partner" u produkciji automobila kojeg je do sada radilo oko 200 radnika, gotovo ručno, u pogonu u Sindelfingenu, objavljuje list FAZ. Kao najpoželjniji partner se spominje marka Aston Martin, makar čitav niz stručnjaka smatra kako je to samo odgoda nečega što se mora dogoditi po zakonima tržišta: obustava proizvodnje Maybacha po drugi put.

Maybach, nazvan po bliskom suradniku Gottlieba Daimlera Wilhelmu Maybachu, bila je luksuzna inačica vozila tog proizvođača koja se proizvodila sve do eskalacije Drugog svjetskog rata. Tada, od 1921. do 1941. je prodano oko 1.800 Maybacha. U novoj, Schremppovoj inačici mnogo toga govori da će ukupan broj Maybacha na čitavom svijetu biti samo oko - tri tisuće komada.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika